10:45 / 08.12.2019.

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Potrošački kod/HRT

Potrošački kod: Podstanarstvo bez kontrole

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Berlin je kategorizirao stanove, odredio 9,8 eura kao najvišu cijenu po m2. To je samo 2 eura više od prosječne zagrebačke cijene.
Berlin je regulirao najam stanova, kategorizirao stanove prema kvaliteti i lokaciji te odredio maksimalnu cijenu po četvornome metru. U Beču je 50 posto stanova u javnom i zadružnom stambenom fondu. Barcelona i Amsterdam ograničavaju kratkoročni najam turistima, promjene najavljuje i London. U Hrvatskoj regulacije nema.

Berlin je kategorizirao stanove po kvaliteti i lokaciji te odredio najvišu cijenu po četvornom metru za svaku od njih. Maksimalna je 9,8 eura, što je samo 2 eura više od prosječne zagrebačke cijene. Berlin je zabranio i povećanje stanarina do 2022., a nakon toga moći će se povećavati samo u razini inflacije. Barcelona i Amsterdam ograničavaju kratkoročni najam turistima.

U Hrvatskoj se nitko nije sustavno bavio problematikom najma stana. Pitanje odnosa stanodavaca i podstanara kod nas nije uređeno, inspekcije ne kontroliraju najam na crno. Manji porez plaćaju oni koji stanove iznajmljuju turistima od onih koji ih daju u dugoročan najam. Najprije bi trebalo popisati sve nekretnine, evidentirati ih i onda krenuti. Danas se iznajmljuje svašta, a cijene bujaju jer nema regulative.

- Svjesni smo da je dio dugoročnog najma u Hrvatskoj i dalje nelegalan. Na njega se ne plaća nikakav porez i dok god se to ne uredi, ne možemo očekivati bilo kakve daljnje mjere, pogotovo ovake koje su poprilično rigorozne, smatra ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek.

Odnos najmodavca i najmoprimca na tržištu, uključujući kriterije kvalitete stambenog prostora pri određivanju cijene najma, trebao bi biti pravedniji.  Struka upozorava da je nužno smanjiti udjel crnog tržišta povoljnijim poreznim tretmanom za one koji stanove daju u dugoročni najam.

- Mislim da se to može mijenjati u onom trenutku kada najmodavci i najmoprimci budu za svoje neprijavljivanje plaćali kazne i kada za prijavljivanje budu dobivali nagrade. Porezno priznati i motivirati ljude koji prijavljuju prihod ili rashod. Dok god nema operativnih mjera koje su ugrađene u sustav, koje ljude ili potiču ili ih plaše - ovo će se stanje nastaviti, upozorava Vizek. 

Struka upozorava da se iznajmljivanje stanova ne smije prepuštati divljem tržištu i spekulacijama financijskih institucija. Prema uzoru na gradove diljem Europe, nužan je razvoj sveobuhvatne stambene politike koja svim građanima, u različitim razdobljima života, može osigurati stan u skladu s njihovim potrebama, za cijenu koja ih neće gurnuti na rub siromaštva.

Zašto nema interesa za gradnju stanova za dugoročni najam, tko je u nepovoljnijoj situaciji - najmoprimci ili najmodavci, zašto cvjeta crno tržište najma te hoće li cijene četvornog metra stana u idućoj godini biti povoljnije za kupce - doznajte iz razgovora s Vedranom Likan, konzultanticom za nekretnine.

Pogledajte video iz emisije Potrošački kod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!