Potvrđen 7-godišnji zatvor maloljetniku zbog ubojstva 17-godišnjaka s invaliditetom

03.03.2023.

12:41

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Visoki kazneni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je maloljetnik proglašen krivim te osuđen na sedmogodišnji maloljetnički zatvor jer je krajem 2018. na velikogoričkom području bojnim ubodima nožem ubio vršnjaka, odnosno 17-godišnjaka koji je bio osoba s invaliditetom.

Inače, mrtvo tijelo 17-godišnjaka policija je pronašla 26. prosinca 2018. u Klinča Selima te istoga dana privela maloljetnika pod sumnjom da je nožem počinio teško ubojstvo, nakon čega je pokušao nauditi i sebi, u čemu su ga spriječili prolaznici.


S Visokog kaznenog suda u petak su objavili kako su u vijeću za mladež donijeli presudu te potvrdili presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je maloljetnik proglašen krivim za teško ubojstvo i osuđen na sedam godina maloljetničkog zatvora, uz sigurnosnu mjeru obveznog psihosocijalnog tretmana koji može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora, a najdulje dvije godine.


Žrtva trpjela jake i dugotrajne bolove i patnju


Prizivni sud je prihvatio zaključak onog prvostupanjskog koji je na temelju provedenog sudsko-medicinskog vještačenja utvrdio da je žrtva zbog brojnih zadobivenih ozljeda trpio posebne jake i dugotrajne fizičke bolove i patnju, koja prelazi granice uobičajenih muka i patnji koje prate usmrćenje.


Temeljem toga utvrđen je objektivni element kaznenog djela teškog ubojstva počinjenog na okrutan način, kao i subjektivni element temeljem provedenog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja.


Njime je utvrđeno kako je ubojica bio svjestan da žrtvi, ubadajući je po glavi, vratu i rukama, nanosi bol te je nakon velikog broja uboda mogao znati da bol već traje dugo i da žrtva zbog toga pati.


Sud je odlučio i kako je prvostupanjski ispravno utvrdio da je maloljetnik, unatoč stanju u kojem se nalazio pri reduciranoj samokontroli provale bijesa i tijekom pražnjenja akumuliranog naboja, mogao biti svjestan da se radi o postupcima koji kod žrtve izazivaju bol, a zaključak o trajanju bolova potkrjepljuje broj uboda.


Ubojica je bio smanjeno ubrojiv


Za osuđenika je utvrdio kako do tog ubojstva nije iskazivao probleme u ponašanju, niti se neprimjereno ponašao, ali je bio smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja ubojstva zbog svoje strukture ličnosti i kumuliranog emocionalnog stanja.


Ispravno je, odlučio je Visoki sud, ocijenjeno da je odrastao u iznimno rizičnim i nepovoljnim obiteljskim okolnostima u kojim je postojao emocionalni, psihički te fizički i odgojni pedagoški oblik zanemarivanja i zlostavljanja od strane roditelja i vršnjaka.


Kao ispravno potvrđenu otegotnu okolnost potvrdio je to što je osuđeni ubojstvo počinio na iznimno okrutan i bešćutan način jer mu je žrtva bila nevažna i beznačajna iako je bila invalidna osoba, što je ubojici bilo poznato.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!