Potvrđen četvrti slučaj ospica u Dubrovniku

06.06.2018.

15:24

Autor: S.M./Hina

-

-

Foto: - / -

U ponedjeljak 4. lipnja potvrđen je drugi slučaj zaraze ospicama kod zaposlenika bolnice, a treći slučaj kod jedne djelatnice bolnice 5. lipnja. Danas je pak potvrđen i četvrti slučaj.
Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izvijestio je da je zabilježen četvrti slučaj ospica, a riječ je o 30-godišnjem muškarcu s područja Dubrovnika. Zaposlenik je bolnice i jutros je hospitaliziran s kliničkom slikom ospica. Bio je u kontaktu s 33-godišnjakom iz Stona koji je 25. svibnja hospitaliziran kao prvi slučaj ospica.

Voditelj Odjela za infektologiju dr. Stjepan Đuričić izjavio je da je 30-godišnjak u bolnicu primljen s razvijenom kliničkom slikom ospica, ali i ustvrdio kako se ne može govoriti o epidemiji. Kad bi se broj zaraženih višestruko povećao, Nacionalni referentni laboratorij za morbile i rubeolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proglasio bi epidemiju. To sad nije tako, objasnio je Đuričić.

Muškarac iz Stona zaražen ospicama hospitaliziran je 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je prošlog tjedna kako su djelatnici tog zavoda izašli na teren i obradili sve osobe za koje su doznali da su bile u kontaktu sa zaraženima.

Naveo je tada kako je muškarac u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali ne može se znati je li koga zarazio dok se kretao. Pozvao je obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome i nastave pojačano cijepiti.

U ponedjeljak 4. lipnja potvrđen je drugi slučaj zaraze ospicama kod zaposlenika bolnice, a treći slučaj kod jedne djelatnice bolnice 5. lipnja. Danas je pak potvrđen i četvrti slučaj, i to kod trećeg zaposlenika bolnice.

U Zadru nema službene potvrde o pojavi ospica. Mladić (26) iz Leskovca koji je primljen u bolnicu s povišenom temperaturom i osipom, cijepljen je protiv ospica pa liječnici sumnjaju da je riječ o običnoj ljetnoj enterovirozi.

S obzirom da dolazi iz Srbije posumnjali smo da možda ima ospice. Uzeli smo dijagnostiku i proslijedili u Zagreb pa ćemo vidjeti kroz nekoliko dana i potvrditi da li se radi o ospicama iako može biti bilo ikoja druga virusna bolest, kazala je Marija Perić Bešlić s Odjela za infekcijske bolesti Opće bolnice Zadar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!