21:42 / 30.11.2018.

Autor: HRT

Potvrđen virus gripe kod četvero bolesnika iz Zagreba, Zaboka i Rijeke

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o skupinama oboljelih, ističu iz HZJZ-a.
Nacionalni referentni laboratorij Svjetske zdravstvene organizacije za gripu potvrdio je virus gripe u uzorcima četvero bolesnika iz Zagreba, Zaboka i Rijeke, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Virus gripe laboratorijski je potvrđen 28. studenoga, dodaju iz HZJZ-a.

Virus gripe tipa A potvrđen je u uzorcima dvaju bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, u jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Opće bolnice Zabok i u jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o skupinama oboljelih, ističu iz HZJZ-a.

U cijeloj Europi niska aktivnost gripe

Prema najnovijem izvještaju Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, u zemljama EU-a također se bilježe samo pojedinačni, sporadični slučajevi. U uzorcima osoba koje su se javile liječnicima zbog simptoma gripe u Europi detektirani su i virus gripe tipa A i virus gripe tipa B.
Aktivnost gripe, što je i uobičajeno za ovo doba godine, niska je u cijeloj Europi, navode iz HZJZ-a.

U nacionalnim centrima Svjetske zdravstvene organizacije iz 114 zemalja i područja koja prosljeđuju svoje podatke u FluNet Svjetske zdravstvene organizacije, od 29. listopada do 11. studenoga 2018., u dostavljenim uzorcima u većini je potvrđen virus tipa A (88,4 posto), a u manjem postotku (11,6 posto) virus tipa B.

Iz HZJZ-a podsjećaju da se cijepljenje protiv gripe i nadalje preporučuje, a građani se mogu cijepiti u ordinacijama liječnika obiteljske medicine te u zavodima za javno zdravstvo, uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!