07:41 / 21.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

USKOK ih tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja nogometni klub Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna.
Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je nakon višesatnog ročišta, iz sedmog pokušaja, potvrdilo drugu USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor, izjavio je nakon sjednice zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković te izrazio zadovoljstvo takvom odlukom.


USKOK: Očekujemo da ćemo Zdravka Mamića uskoro vidjeti u Hrvatskoj

Na upit novinara što će biti s izručenjem Zdravka Mamića Hrvatskoj, Mišković je odgovorio da će se tražiti njegovo izručenje iz BiH sukladno sporazumu koji je Hrvatska potpisala s tom zemljom.

- Očekujemo da ćemo Zdravka Mamića uskoro vidjeti u Hrvatskoj, poručio je Mišković.

Odvjetnica menadžera Nikkyja Arthura Vuksana Ksenija Vržina izjavila je da su ukinute privremene mjere blokade imovine koje su se odnosile na njezina branjenika te Maria Mamića, a koje smatra protuzakonitim.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac izjavio je novinarima da će se uskoro elektronskim putem odrediti raspravni sudac u ovome predmetu, a da bi u roku od dva mjeseca trebalo biti određeno pripremno ročište.

Dodao je da će se o izuzeću predsjednika Županijskog suda, što je danas tražila obrana, odlučivati naknadno, nakon što spis bude dostavljen predsjedniku Vrhovnog suda, koji je nadležan za takvu odluku.

Pojasnio je kako će Vrhovni sud odlučivati i o žalbi na određivanje istražnog zatvora Zdravku Mamiću, za što je rok tri dana, dok na odluku o potvrđivanju optužnice žalba nije dopuštena. 

Rožac: Ako Vrhovni sud potvrdi odluku o istražnom zatvoru, može početi procedura izručenja

Ako Vrhovni sud potvrdi odluku o određivanju istražnog zatvora, može početi procedura izručenja, koja ide preko Ministarstva pravosuđa, s obzirom na to da je optuženik na području druge države, rekao je Rožac, dodavši da će nakon potvrđivanja takve odluke biti potrebno raspisati i tjeralicu.

Nije želio odgovoriti na pitanje kada bi se Zdravka Mamića moglo vidjeti u Hrvatskoj, ocjenivši kako je to hipotetsko pitanje te da to ovisi o primjeni Sporazuma o izručenju koji postoji između Hrvatske i BiH.

- Bosna i Hercegovina bi ga mogla izručiti, ako se bude držala tog sporazuma, dodao je Rožac.

"U povijesti ove države, ovo se još nije dogodilo"

Komentirajući nakon ročišta određivanje drugog istražnog zatvora Zdravku Mamiću, odvjetnik Veljko Miljević ocijenio je da se to "u povijesti ove države, od 1990., još ni jednom nije dogodilo" jer od 1993. imamo jedinstven stav Vrhovnog suda, da nema procesnih pretpostavki za odlučivanje o drugom istražnom zatvoru protiv okrivljenika dok je na snazi prva odluka o određivanju istražnog zatvora.

- Od tada do danas imamo 20-ak odluka Vrhovnog suda, koje o tome govore, a USKOK je danas samo na tome inzistirao, iako sam ja očekivao da ćemo raspravljati o optužnici i našim prijedlozima, jer o istražnom zatvoru trebalo bi odlučivati izvanraspravno, a na optužno vijeće, pojasnio je Miljević.

Što stoji u drugoj optužnici?

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!