07:26 / 17.12.2019.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Potvrđena je prva optužnica protiv Todorića

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iza zatvorenih vrata odlučeno je da će Ivica Todorić, zbog sumnje na zloporabu položaja u Agrokoru, uskoro sjesti na optuženičku klupu.
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je prvu optužnicu protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, nekadašnjih menadžera te tvrtke Ante Huljeva te Piruške Canjuge i austrijske državljanke Nicole De Rossi.

Početak suđenja Todoriću i nekadašnjim menadžerima te tvrtke Anti Huljevu i Piruški Canjuga te austrijskoj državljanki Nicole De Rossi očekuje se u veljači, kazala je Todorićeva braniteljica Jadranka Sloković nakon sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Ante Nobilo, Todorićev odvjetnik, kazao je da je sudac rekao da "donji prag sumnje po stanovištu suda postoji, a da će se sve ostale dileme razriješiti u postupku".

- Nadam se da će u što kraćem vremenu početi postupak i da ćemo dobiti odluku, dodao je. 

Karolina Dragičević, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, rekla je da je "Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu".

- Očekuje se rasprava pred raspravnim vijećem, dodala je.    

Ivica Todorić oglasio se na svom blogu. Optužnicu smatra političkim aktom koji, kako kaže, podržava prikrivanje najveće pljačke koju su izveli oni koji kontroliraju pojedine suce i sudove. No tvrdi "da to neće spriječiti buduće suđenje Andreju Plenkoviću".

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zloporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.
U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo. Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenoga 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora. Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, a 20. studenoga prošle godine na slobodu je izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Suđenje Ivici Todoriću, prema prvim najavama, trebalo bi početi u veljači.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!