13:13 / 14.03.2018.

Autor: I.M./Hina

Potvrđena optužnica protiv Šostara u aferi "Suhi led"

Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uskok ga tereti da je sa 'suradnicima' Grad Zagreb oštetio za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih sustava.
Zagrebački Županijski sud u potvrdio je optužnicu protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara. Uskok ga tereti da je sa 'suradnicima' Grad Zagreb oštetio za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana tzv. suhim ledom.

Za Šostara tužiteljstvo traži i tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, jer je nerazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na čak 10,6 milijuna kuna.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćeni su i Šostarova nekadašnja suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar, direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonje čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava te Mladen Gojković.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i Muhamed Demirović, Štefica Ivanušić, Roko i Goran Ljubić te Jurica Vrus koji su sporazumno osuđeni nakon priznanja i nagodbi s Uskokom.

Neosnovana plaćanja od 2006. do 2013. godine

Istražitelji sumnjaju da je Šostar od početka 2006. do kolovoza 2013. odobravao "neosnovana plaćanja" tvrtki čiji su vlasnici Ljubić i Žonje, iako je znao da čišćenje metodom 'suhog leda' neće biti izvedeno.

Šostarova suradnica Mirta Lončar je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom 'suhog leda'.

Dokumentaciju je potom i potpisivala, potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima, u ukupnom iznosu većem od 52 milijuna kuna, i izvedene iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 13,4 milijuna kuna, tvrdi Uskok.

Za protuuslugu novčane nagrade i plaćanje troškova

Kada su neistiniti računi isplaćeni, Zagreb je oštećen za najmanje 38,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno predao neutvrđeni novčani iznos te mu plaćao troškove putovanja, hotelskog smještaja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna.

Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 38,9 milijuna kuna stečen zakonito, Ljubić je s još pet osumnjičenih dogovorio ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili daljnjih neosnovanih međusobnih plaćanja i podizanja gotovine, sumnjaju u Uskoku.

Pomagači su pritom uzimali proviziju i većinu novca davali Ljubiću koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva, na taj način došao do čak gotovo 30 milijuna kuna.
Osim izvlačenja novca putem fiktivnih računa s drugim tvrtkama Ljubić i Žonje navodno su od početka 2014. do 30. travnja 2015. u namjeri da svojoj tvrtki umanje porezne obveze, u poslovnim knjigama "vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava", čime su nezakonito smanjili obvezu plaćanja PDV-a i poreza na dobit za 2,1 milijun kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!