10:08 / 14.03.2019.

Autor: P.F./HRT

Potvrđena optužnica Sauchi i Zeljko u aferi Dnevnice

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjednicu optužnog vijeća došao je Saucha, ali ne i Zeljko. Saucha je ponovno ponovio da potpisi na spornim nalozima nisu njegovi.
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je osnovanost optužnice protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi Dnevnice.

Na sjednicu optužnog vijeća došao je Saucha, ali ne i Zeljko, koja je navodno na liječenju. O njenoj eventualnoj raspravnoj sposobnosti odlučivati će se na prvoj raspravi koja bi se mogla zakazati za nekoliko mjeseci.

Po riječima Uskokova tužitelja Krešimira Ostrogonca sud je potvrdio optužnicu u tri točke za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima. Dodao je da bi se na suđenju trebalo saslušati 50-ak svjedoka. Među njima su i bivši predstojnici ureda premijera Neven Zelić i Davor Božinović koji su na tu dužnost došli nakon Sauche.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko koja je to nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Saucha ponovio da sporni potpisi nisu njegovi

U izjavi novinarima Saucha je rekao da ostaje pri svemu što je ranije govorio. Ponovio je da potpisi na spornim dokumentima nisu njegovi.

- Naravno da nisu. To sam rekao već jako puno puta i iza toga stojim i to ćemo dokazati na sudu, rekao je Saucha odgovarajući na novinarska pitanja o autentičnosti njegovih potpisa na spornim nalozima za dnevnice.

Njegov odvjetnik Darko Maržić rekao je da će obrana sve argumente protiv vještaka ponoviti na suđenju koje slijedi nakon potvrđivanja optužnice.

- Svi naši argumenti protiv vještaka ostaju i dalje i mi ćemo ih ponavljati, a nadamo se da ćemo s tim uspjeti na raspravi. Vještačenja u ovom slučaju su užasno loša, posebno zadnje koje je sastavio pristran i tendecionzan vještak. Činjenica je da svi imaju više šanse na isti način potpisati Sauchu nego on jer je on disgrafičan, kazao je odvjetnik, tvrdi Maržić.


Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!