Potvrđena Uskokova optužnica protiv Renate Sabati

05.10.2022.

15:25

Autor: Hina/E.P.C.

Županijski sud Zagreb potvrdio optužnicu protiv Renate Sabati

Županijski sud Zagreb potvrdio optužnicu protiv Renate Sabati

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL / Sanjin Strukic/PIXSELL

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna.    

Uskok tereti Renatu Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, i novac koji joj je bio predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu, već ga je zadržavala za sebe.


Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.


Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitima od stvarno uplaćenih, a isto je činila i s isplatama donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.


Tužiteljstvo tvrdi da je nakon toga izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu.


Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!