13:22 / 26.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Potvrđene kazne Franji Vargi i Blažu Curiću u aferi SMS

Franjo Varga

Franjo Varga

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Visoki kazneni sud potvrdio je, odbivši žalbe Uskoka i optuženika, prvostupanjsku presudu osječkog suda kojom je bivši policijski informatičar Franjo Varga osuđen na 3,5 godine zatvora, a njegov pomagač Blaž Curić na 2 godine zatvora zbog sprečavanja dokazivanja u aferi SMS.

Uskok je Vargu teretio da je, od sredine 2017. do rujna 2018., izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić i nekadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da mu je pomogao jer je, u rujnu 2018. Vargi dojavio da je pod istragom.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je, a to je sada potvrdio i Visoki kazneni sud, kako je nedvojbeno potvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice. Iako su oni u cijelosti poricali nedjela sud im nije povjerovao, jer informatičko vještačenje, provedene posebne dokazne radnje i iskazi svjedoka govore drugačije.

Vještačenjem informatičke opreme prvooptuženog Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na press-konferenciji 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, a informatičko vještačenje je pokazalo da su na toj opremi poruke i kreirane.

Pretragom te opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, odnosno poruke koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić i dužnosnici Agrokora, a u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje.

Pretragom Curićeve opreme utvrđeno je da je Vargi dostavljao brojeve premijera Andreja Plenkovića i tadašnje ministrce Martine Dalić, a pronađena je i navodna komunikacija dužnosnika vlade i čelnika Agrokora, što je identično dokumentaciji koju je Todorić predao svojim odvjetnicima, a oni glavnom državnom odvjetništvu.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Apelacijski sud, ne obznanivši identitete osuđenika, dodaje kako iz lažnog dopisivanja visokih dužnosnika proizlazilo da je glavni državni odvjetnik vršio pritisak na suce Vrhovnog suda da se Mamića i Todorića osudi bez ikakve osude i dokaza.

Primanje Mamićevog mita kao otegotna okolnost

- To je sve trebalo poslužiti kao dokaz teškog kršenja ustavnih prava i okrivljenika u tim postupcima i kao dokaz političkog progona, dodao je VKS koji smatra da kazna na koju su osuđeni Varga i Curić pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti.

Vargi je, precizira VKS, kao olakotna okolnost cijenjeno što je otac troje maloljetne djece dok mu je kao otegotna okolnost cijenjena prijašnja osuđivanost te što je od Zdravka Mamića, koji je koristio lažno dopisivanje, primio mito i vrijednu informatičku opremu. Uz to, Vargi je kao otegotno cijenjena i izražena upornost te "velika kriminalna količina" lažnog dopisivanja koju je izradio.

Curiću je kao olakotna okolnost cijenjeno što je otac troje djece, od kojih je jedno maloljetno te prijašnja neosuđivanost, a kao otegotno što je pri počinjenju djela koristio raniji status policijskog službenika i vozača ministra poljoprivrede kako bi došao do određenih informacija i podataka.

VKS je u pojašnjenju svoje odluke istaknuo da je Varginim i Curićevim radnjama došlo do narušavanja povjerenja javnosti u državne institucije, a osobito u najviše državne i pravosudne dužnosnike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!