07:54 / 04.09.2018.

Autor: HRT

Potvrđene odluke o suspenziji četvorice SDP-ovaca na 2 godine

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Statutarna komisija odlučuje o žalbi četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.
Statutarna komisija SDP-a potvrdila je odluku Glavnog odobora prema kojoj su četvorica članova Predsjedništva SDP-a - Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić - suspendirani sa svih stranačkih dužnosti na dvije godine.

To među ostalim znači da u slučaju bilo kojih izbora njih četvorica ne mogu biti birani.

Nakon nešto više od sat vremena iznošenja argumentacije četvorice suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a pred stranačkom Statutarnom komisijom, čelnik šibenskog SDP-a Tonči Restović u ime svih izvijestio je da su iznijeli stav da ničim, nijednim svojim aktom nisu prekršili nijednu odredbu Statuta stranke.

Samo kritiziranje načina na koji predsjednik Davor Bernardić vodi stranku ne samo da nije kažnjivo našim Statutom nego je, kao i u cijelom demokratskom svijetu, dopušteno i dobro jer to samo može pridonijeti da budemo kvalitetniji kao stranka, istaknuo je zajedničko mišljenje suspendiranih i njihovih podupiratelja.

Ako su odluke suprotne Statutu, ali i zdravom razumu i razlozima zbog kojih mi kao stranka postojimo, ne mislim da bi ih na bilo koji način trebalo uvažavati. Ne vidim nijedan način na koji bi Statutarna komisija potvrdila odluku o suspenzijama, ocijenio je Restović.

Očekujem da će odluke o suspenziji biti poništene jer su ne samo nestatutarne nego je i sadržaj tih odluka duboko u suprotnosti s demokratskim standardima koje mi kao stranka imamo i koje želimo imati kao društvo, zaključio je.

Odbio je predviđati što će se dogoditi ako Statutarna komisija ipak potvrdi srpanjsku odluku Glavnog odbora o dvogodišnjoj suspenziji sa stranačkih dužnosti Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića te oduzimanje članskih prava na isto razdoblje.

Nakon saslušavanja suspendiranih, pred Statutarnom komisijom svoj je stav iznosio i predstavnik Glavnog odbora nakon čega se Komisija povlači na odlučivanje.

Svoje pismeno očitovanje Statutarnoj komisiji poslao je i predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić i u njemu je ponovio razloge zbog kojih su suspenzije izglasane te odbacio kritike suspendiranih o kršenju Statuta i procedure.

Suspendirani su na Statutarnu komisiju pozvali svoje potpore

Suspendirani članovi, prema Statutu, imaju pravo na sjednicu na kojoj iznose svoju "obranu" i koja odlučuje o njima pozvati podupirućeg člana stranke. Tako je Grbin pred Statutarnu komisiju kao potporu pozvao šefa šibenskog SDP-a Tončija Restovića, Hajdaš Dončić krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, Zmajlović čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, a Babić bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

Nakon što sasluša argumente koje će iznijeti suspendirani i njihovi podupiratelji, ali i stavove predstavnika Glavnog odbora koji je donio odluku o suspenziji, Statutarna komisija će se povući i donijeti odluku koja javnosti, kako je najavljeno, biti poznata za najviše tri dana.

Član Statutarne komisije Hrvoje Nekić jučer je podnio neopozivu ostavku zbog, kako je pojasnio, kontinuiranih pritisaka i zahtjeva iz vrha stranke da potvrde odluku Glavnog odbora. 

Kolar: Iznijet ću stavove 96 kolegica sa zahtjevom da Bernardić odstupi

Uoči početka sjednice Statutarne komisije SDP-a, koja je odlučivala o žalbi četvorice suspendiranih članova Predsjedništva, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da će na sjednici iznijeti stavove 96 kolegica i kolega koje su ljetos u pismu sa zahtjevom da Davor Bernardić odstupi sa čela stranke. 

I nije riječ samo o nas 96, danas nas je vjerojatno 9.996, a možda će nas sutra biti i 20 tisuća, poručio je Kolar. 

Kazao je kako od sjednice očekuju da dobiju mogućnost prezentirati svoje stavove vezane uz zaključak Glavnog odbora o suspenziji. Nije dobro to što Statutarna komisija nije do kraja formirana i što nisu izabrani svi članovi iako je prošlo šest mjeseci od donošenja novog Statuta. Također, nije dobro što su se pojavile informacije da se vrši pritisak na kolege u Statutarnoj komisiji, a još je gore to što je jučer jedan od članova podnio ostavku zbog pritisaka iz vrha stranke, ocijenio je Kolar.

Cijelo vrijeme u javnosti se govori da je ovdje riječ o naša četiri stranačka prijatelja, no riječ je o nas 96 koji smo potpisali to pismo i imamo puno argumenata o kojima ćemo danas govoriti pred Statutarnom komisijom, najavio je. Nije htio prejudicirati odluku Statutarne komisije nego je kazao da će iznijeti svoje argumente, a onda će pričekati odluku.


Za petak je najavljeno i okupljanje većine potpisnika pisma u općini Kamanje u kojoj bi se na neformalnom druženju trebali razgovarati o eventualnim budućim potezima nezadovoljnika, pogotovo potvrdi li Statutarna komisija odluku Glavnog odbora o dvogodišnjem oduzimanju prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava za četverac iz Predsjedništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!