Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza

27.03.2023.

13:59

Autor: M.M./Hina/HRT

Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza

Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kako bi se građani mogli cijepiti protiv pneumokokne bolesti tijekom ovog proljeća i ljeta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavio je još 15 tisuća doza cjepiva te pozvao građane s povećanim rizikom da cijepljenje obave što prije.

- Od tih 15.000 doza cjepiva, već je njih 5.964 - sukladno zahtjevima županijskih zavoda za javno zdravstvo i zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba - distribuirano diljem Hrvatske, izvijestila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Pneumokokna infekcija uzrokuje tešku upalu pluća, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, utrošen je rekordan broj cjepiva protiv pneumokokne bolesti za odrasle osobe.

- Od rujna 2022. cijepljeno je 63.239 osoba protiv pneumokokne bolesti. Treba istaknuti da se protiv gripe cijepimo svake godine ponovno, dok se protiv pneumokokne bolesti većina osoba cijepi jednom u životu, rekla je Pavić Šimetin.

Protiv pneumokokne bolesti može se, kaže, cijepiti cijele godine, a sada i idućih mjeseci idealno je razdoblje za cijepljenje protiv pneumokoka.

- Time će cijepljena osoba do sljedeće zime kada su infekcije češće razviti odgovarajuća antitijela te steći imunost. Kako bi se građani mogli cijepiti protiv pneumokokne bolesti tijekom ovog proljeća i ljeta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravo je nabavio 15.000 doza, rekla je.

Kupek Pandurić: Cijepljenje sigurno i dostupno kod obiteljskih liječnika


Kampanja "Reagiram i preveniram" educira i promovira prevenciju cijepljenjem protiv pneumokoka, koji uzrokuje tešku upalu pluća.

Cjepivo se preporučuje osobama koje su pod povećanim rizikom, kao što su osobe koje imaju neku kroničnu nezaraznu bolest - osobe sa šećernom bolešću, kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, kroničnom srčanom bolesti, te ostale imunokompromitirane osobe.

- Cjepivo je sigurno, dostupno kod obiteljskih liječnika koji najbolje poznaju svoje pacijente i njihove potrebe, s kojima pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti i najčešće kontaktiraju, kazala je doktorica obiteljske medicine Ida Kupek Pandurić.

Za cijepljenje je potrebno informirati se o cijepljenju kod svojeg obiteljskog liječnika, a cijepljenje je besplatno za osobe s povećanim rizikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!