U Oroslavju ne postoji opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja

10.12.2022.

Zadnja izmjena 16:44

Autor: B.A./HRT

Požar u Oroslavju

Požar u Oroslavju

Foto: HTV / HRT

Zbog urušavanja radioaktivnog gromobrana, uslijed požara poslovnog objekta u Oroslavju, provedena su mjerenja kojima su utvrđene povišene brzine zračenja unutar objekta, ali i da ne postoji opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja, objavila je u subotu Civilna zaštita.

U požaru koji je izbio u četvrtak na krovištu poslovnog objekta urušio se radioaktivni gromobran te je, odmah po dojavi, na lokaciju poslan djelatnik Inspekcije za radiološku i nuklearnu sigurnost Ravnateljstva civilne zaštite kako bi izmjerio brzinu zračenja.

- Mjerenjima na lokaciji utvrđene su povišene brzine zračenja unutar objekta te su vatrogascima dane upute za siguran pristup za gašenje požara. Inspektor je utvrdio kako ne postoji opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja, objavljeno je na internetskim stranicama Ravnateljstva Civilne zaštite.

Daljnje mjere poduzimat će se kad požar bude u potpunosti ugašen.


"Povećana razina radijacije u zgradi nakon požara, ali građani su sigurni"

Povećana razina radijacije utvrđena je u dijelovima zgrade u Oroslavju nakon preksinoćnjeg požara, priopćio je danas gradonačelnik Viktor Šimunić, naglašavajući kako su kućanstva i građani prema riječima inspekcije sigurni te pozivajući da se ne stvara panika.

Požar se dogodio na objektu trgovine u kojemu je nekad bila tvornica.

- Prilikom požara na zgradi bivše tvornice "Oroteks" propao je ionizirajući gromobran koji se nalazio na krovištu tvornice. Nakon višesatnog moljenja i uvjeravanja s moje strane da bi to bilo potrebno, na teren su izašle dežurne službe, između ostalih i Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost, pri čemu je privremeno bilo zaustavljeno gašenje požara. Nakon njihove inspekcije utvrđena je povećana razina radijacije na drugom i trećem katu zgrade "Oroteksa" te je sa zapadnog stepeništa ograđen i zabranjen pristup, objavio je Šimunić.


Dodao je kako su, prema riječima inspekcije, kućanstva i građani sigurni.


- Objašnjeno mi je da radijacija zbog debljine zidova ne "probija" van zgrade. Prema navodima civilne zaštite, da bi rizik od ozračivanja bio povećan, osoba bi trebala biti jako dugo izložena radijaciji, točnije, trebala bi dulje vrijeme boraviti na 3. ili 4. katu zgrade "Oroteksa", naveo je Šimunić.


- Primarni je zadatak da se sanira požar do kraja kako bi se omogućio pristup ovlaštenim osobama da lociraju i uklone gromobran. Nakon toga slijedi očevid i istraga. Dogovoreno je da civilna zaštita konstantno motri situaciju te razinu radijacije. Vatrogasci koji su bili izloženi, ako počnu osjećati bilo kakvu nuspojavu radijacije (mučnine, povraćanje), neka se odmah jave svom doktoru. Apeliram i molim sve službe koje su ovlaštene da omoguće svim vatrogascima koji su potencijalno bili izloženi radijaciji adekvatne stručne preglede. Sve zajedno vas molim da se ne stvara nikakva panika te da vjerujete provjerenim informacijama, a u slučaju bilo kakvih pitanja stojim, kao i uvijek, na raspolaganju, poručio je gradonačelnik Oroslavja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!