16:36 / 21.11.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/HRT

Povećana zlouporaba droga tijekom "lockdowna"

-

-

Foto: - / -

U klinici je povećan broj zahtjeva za bolničkim liječenjem zbog ovisnosti o drogama, a u terapijskim zajednicama stvorile su se liste čekanja.
U vrijeme zatvaranja, ali i nakon popuštanja mjera, u Hrvatskoj je, nažalost, povećana zlouporaba droga. Liječnici Klinike za psihijatriju Vrapče uočili su da su se tijekom zatvaranja puno više koristile droge koje spuštaju, dok je na početku turističke sezone porasla uporaba stimulansa. Nakon ljeta u Klinici je povećan broj zahtjeva za bolničkim liječenjem zbog ovisnosti o objema vrstama droga, a u terapijskim zajednicama stvorile su se liste čekanja.

Zadranki Blanki 38 je godina, počela se drogirati s 18. Nema što nije uzimala, no prije godinu dana rekla je - dosta!

- Jednostavno više nisam mogla na taj način, znala sam da nešto moram napraviti, da moram potražit pomoć stručnih ljudi koji će me uputiti kako dalje i što. Činjenica je to da sam ja bila slaba i nisam se znala s tim suočiti, to je ono najvažnije čemu te uče u zajednici kroz svakodnevne nekakve situacije, kaže Blanka Batinić, korisnica Terapijske zajednice „Pape Ivana XXIII" - Vrgorac.

U terapijskoj zajednici na Orahu pokraj Vrgorca ta je diplomirana pravnica posljednjih 11 mjeseci. Prije toga prošla je fizičko odvikavanje u Vrapču. Primjer je to cjelovite skrbi o ovisnicima u kojoj sudjeluju psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, radni instruktori, crkva.

- Mi na taj način rušimo onu paradigmu koja je postojala dugi niz godina, koja je dolazila iz medicinskih krugova - jednom ovisnik, uvijek ovisnik. Dakle, taj tretman kada nakon prvog poluvremena unutar zdravstvenog sustava osoba ide u drugo poluvrijeme, u terapijsku zajednicu, u tom sveobuhvatnom modelu liječenja možemo očekivati potpuni oporavak, tvrdi dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

Iako postotak onih koji će odavde izaći bez potrebe za doživotnim medicinskim tretmanom nije velik, tomu se nada svih 42 trenutačnih korisnika. U tri kuće zajedno su muškarci i žene, mnogi od njih s dualnom dijagnozom, jer uz ovisnost imaju još jedan psihički poremećaj. A među njima sve je više maloljetnika.

- To su mladi koji imaju poremećaj u ponašanju, bilo izbivanje iz škole, bilo konzumiranje sredstava ovisnosti, a morate znati da je sada dobna granica sve niža pri uzimanju prvog sredstva ovisnosti, čak i 12 godina, ističe Gordana Cavicchi, socijalna radnica i voditeljica Terapijske zajednice „Pape Ivana XXIII" - Vrgorac.

Ni Blanka, kad se počela drogirati, nije bila mnogo starija od ovih 16-ogodišnjaka. Droga, kockanje, alkohol, računalne igre - sve se svede na isto. Borba je dugotrajna i teška. Blanka je na dobrom putu, želi se vratiti u Zadar i biti dobra majka Mauru i Karlu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!