Licitiranje s cijenama najma poslovnih prostora

15.02.2023.

17:38

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Poskupljenje najma

Poskupljenje najma

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zagrebački obrtnici uskoro bi se mogli naći pred velikim izazovom - kako nastaviti poslovanje s cijenama najma koje su, u nekim slučajevima, i tri puta veće. Gradska vlast pak tvrdi kako se cijene moraju ujednačiti sa stanjem na tržištu, ali i uvesti red. 

Aktualna gradska uprava trudi se napuniti proračun, među ostalim i povećanjem cijena najma poslovnih prostora u vlasništvu Grada. 

Znači 20 posto jeftinije od tržišne cijene bit će za sve koji sada koriste poslovne prostore. A kada im isteknu ti ugovori ide se na natječaj, početna cijena će opet biti 20 posto jeftinija od tržišne, a onda u licitaciji će se postići cijena koju su ti poslovni korisnici spremni platiti. Kako ugostitelji, tako trgovine, tako banke, tako i svi drugi, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, 14. veljače. 

 Najava povećanja najamnine gradskih prostora i do tri puta uznemirila je obrtnike u središtu grada. Veliki broj tradicionalnih obrta nalazi se u prostorima koji su ili u gradskom ili u državnom vlasništvu. Jedan od njih je i Atelier Marković u Ilici, koji se od 1919. nalazi na istoj adresi i već se generacijama bave uramljivanjem slika i izradom unikatnih ogledala.

- Sto četri godine je ulagano u ovaj prostor i on je prilagođen idealno za moju vrstu djelatnosti. I svi obrtnici imaju prilagođene prostore. Dakle, u slučaju licitacije, vizura grada se mijenja. Apsolutno obrtništvo će biti na koljenima i nestati iz centra grada, rekao je obrtnik, Damir Marković.

Gradonačelnik spominje izjednačavanje s tržišnom cijenom, no obrtnici se pitaju što je tu uopće tržišna cijena, budući da od Trga bana Jelačića do Britanskog trga 20-ak lokala zjapi prazno.

- Koja je to tržišna cijena da se već više vremena ti lokali ne uspiju iznajmiti. Mi bi trebali biti sretni da ih možemo iznajmiti, da ne budu prazni lokali, ruglo grada, već da stavimo bilo kakve obrte ili slične djelatnosti da napunimo te lokale odnosno da privučemo ljude u centar grada, kazao je Antun Trojnar, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. 

Unatoč zabunama koje je izazvala gradonačelnikova najava, pojašnjenje bi ih trebalo umiriti.

- Posebna situacija je za tradicionalne obrte, za koje se cijena nije mijenjala. Tu ima logike da Grad Zagreb u centru Grada tradicionalne obrte subvencionira na način da plaćaju cijenu najma manju od tržišne i to će Grad Zagreb i dalje raditi, kazao je Tomašević, 14.veljače.  

Javna rasprava o prijedlogu nove odluke traje do 3. ožujka, dokada se svi zainteresirani i dalje mogu uključiti. A kako će izgledati konačan prijedlog saznat ćemo na sjednici Gradske skupštine, u ožujku ili travnju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!