08:29 / 27.11.2018.

Autor: HRT

Povećanje plaća u javnom i državnom sektoru po principu 3+2

-

-

Foto: - / -

Uz početnih 3 posto, što je bila pregovaračka pozicija Vlade, dobili su još dva posto, ali tek od rujna. Od štrajka ne odustaje sindikat Preporod.
Vlada i sindikati javnih službi uspješno su u utorak dovršili proces mirenja i dogovorili povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine, nakon čega su sindikati odustali od štrajka najavljenog za srijedu, 28. studenoga.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je novinarima da su uspješno završili proces mirenja. "Idemo s tri posto povećanja osnovice od 1. siječnja 2019. godine i dva posto od 1. rujna 2019.", rekao je. Dodao je kako će se za dodatnih dva posto povećanja trebati 150 milijuna kuna, što će se osigurati uštedama u proračunu. Pavić je najavio da će se o povećanju osnovice popodne u 16 sati pregovarati i sa sindikatima državnih službi, kojima će se ponuditi isto što i javnim službama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec izjavio je nakon završetka pregovora kako "ovime osam sindikata prekida sve aktivnosti na održavanju štrajka". Sutra će biti potpisan ugovor između Vlade i sindikata javnih službi. Odluka o prihvaćanju Vladine ponude o povećanju za "tri plus dva posto" nije bila unisona, ali time smo se donekle približili ispunjenju naših zahtjeva, rekao je Mihalinec.

I Zdravstveni sindikati prihvatili su Vladinu ponudu. "Nisu svi potpuno pristali na to, moje medicinske sestre i tehničari, ali gledajući sveukupno mislim da je to jedino bilo na neki način zajednički prihvatljivo", poručila je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. "Mislimo da s obzirom na to kako su se kretali procesi u mirenju da je ovo korektna ponuda Vlade i zapravo smo jedan dobar sporazum postigli", kazala je Renata Čulinović-Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

I Sindikati državnih službi prihvatili povećanje osnovice za 3+2 posto

Povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine poslijepodne su u nastavku pregovora dogovorili i sindikati državnih službi pa će zaključak o povećanju plaća u javnom i držanom sektoru biti upućen na istu sjednicu Vlade. Mogu reći da Vlada jednako cijeni javne i državne službe i da se odnosimo s poštovanjem prema jednima i drugima, rekao je nakon pregovora ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dodavši da su poslijepodne dali sindikatima državnih službi istu ponudu kao ranije danas javnima. Sa sindikatima je također dogovoren nastavak razgovora sljedeće godine za 2020.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su javne službe "zavezale" ruke državnim službama jer bi, da su nastavili pregovore kao što su imali namjeru i kao što je bio razgovor s Vladom, to moglo biti više od tri plus dva, minimalno tri plus tri ili tri plus četiri. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je kako se nada da su pregovori zaključeni s jednakim uvjetima koji su dogovoreni na razini sindikata javnih službi.

Stipić: Sindikat Preporod sutra će održati jednosatni štrajk

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić već je ranije rekao da će taj sindikat svejedno u štrajk, i to u 367 škola. "Bez obzira na to što se dogovorilo, mirenje sa sindikatom Preporod Vlada je završila. Nama je ministar Pavić vrlo jasno rekao da je Vladina ponuda od 3% konačna i da o tome nema više nikakvih razgovora. Samo 15-ak minuta kasnije su ministri Pavić i Marić pred ostalih osam sindikata očito izišli s nečim što smatramo izuzetno nekorektnim od Vlade RH. To je i dodatan motiv zašto će članovi Preporoda u vrlo visokom postotku sutra od 11.55 do 12.55 biti u štrajku", poručio je Stipić.

Ministrica znanosti i obrazvanja Blaženka Divjak objavila na svom Facebook profilu da je zadovoljna što je je proces mirenja Vlade i većinskih sindikata javnih službi uspješno okončan. Ravnatelje škola u kojima će jedan snidkat ipak održati jednosatni štrajk pozvala je da surađuju s roditeljima i učenicima u vezi s detaljima štrajka "jednoga manjinskog sindikata najavljenoga za srijedu". Minsitrica je istaknula kako zaposlenicima koji nisu u štrajku treba osigurati uvjete za nesmetan rad, a posebno za brigu o učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole i onima koji su uključeni u produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu.

Marić: Proračun konsolidiran, rashodovne limite nismo probijali

Ministar financija Zdravko Marić izjavio kako je vrlo važno za proračun da je konsolidiran te da Vlada nije probijala rashodovne limite, a sav višak prihoda ide u smanjenje javnog duga i daljnje porezno rasterećenje. Tijekom mirenja Vlade i sindikata javnih službi u sporu oko povećanja osnovice plaća za 2019., u utorak je dogovoreno povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine i za to će se osigurati dodatnih 150 milijuna kuna. "Nije bilo odstupanja u proračunu, naša ponuda od tri posto od 1.1.2019. je bila odluka s kojom smo išli prema sindikatima", kazao je Marić. Dodao je kakko je sindikat apelirao da Vlada razmotri mogućnost dodatnog povećanja. "Na proljeće ćemo ponovno sjesti i razgovarati o idućoj godini i kako definirati politiku plaća za dulji period. I dalje ćemo na rashodovnoj strani proračuna pronalaziti uštede, koje će konačno pretočiti u još jednu korekciju osnovice," rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!