Povezivanje Gaženice sa središtem Zadra

29.10.2020.

15:44

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Riječ je o viziji svojevrsnog širenja središta Zadra prema luci, koja nudi urbanistička i prometna rješenja.
Grad Zadar predstavio je studiju o povezivanju Gaženice sa središtem grada. Riječ je o viziji svojevrsnog širenja središta Zadra prema luci, koja nudi urbanistička i prometna rješenja.

Istočni dio grada dobio bi sadržaje koji mu nedostaju. Na mjestu nekadašnjega željezničkog kolodvora koji će se premjestiti u luku Gaženica, studija predviđa park - veliku zelenu površinu s pratećim sadržajima. Od njega do Gaženice moglo bi se doći pješice, biciklom ili automobilom. Okosnica je povezati stari i novi Zadar.

- Gaženica može biti integrirani dio centra grada - to je ono što je suština, rekao je autor studije Pero Marušić.

Cijeli potez postaje nova pješačka, prometna, stambena i rekreativna zona. S oko 850 novih mjesta rješava se i problem parkiranja. Uz male intervencije uvala Bregdetti postaje novo moderno gradsko središte.

- Određeni projekti i urbanistički planovi kreću i mi moramo dati jasne smjernice da to obuhvatimo. Mišljenja smo kako ovaj dokument daje odgovor na realne potrebe za školom, vrtićem, sustavom prometa, parkiranja, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Sva ova rješenja, čulo se, predstavljaju viziju, okvir budućega razvoja Zadra. Na građanima i stručnoj javnosti je da daju svoj sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!