Povijest gradonačelnika u 4 najveća grada

16.05.2021.

19:25

Autor: Lokalni izbori 2021./IMS/HRT

Gradonačelnici

Gradonačelnici

Foto: Damir Smrtić / HRT

Od 2009. izravno biramo župane, gradonačelnike i načelnike. Prisjetit ćemo se tko je sve od tada do sada izravno biran za gradonačelnika u četiri najveća grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Galerija
Osijek, Foto: Damir Smrtić/HRT
Split, Foto: Damir Smrtić/HRTSplit, Foto: Damir Smrtić/HRTRijeka, Foto: Damir Smrtić/HRTZagreb, Foto: Damir Smrtić/HRTZagreb, Foto: Damir Smrtić/HRT

U Osijeku je na prvim neposrednim lokalnim izborima za gradonačelnika izabran Krešimir Bubalo iz HDSSB-a.

Na sljedećim izborima 2013. godine u drugom krugu pobijedio ga je Ivica Vrkić koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat uz podršku tada vladajuće Kukuriku koalicije. Iako je u prvom krugu dobio manje glasova od tadašnjeg gradonačelnika Krešimira Bubala - u drugom ga je krugu Vrkić pobijedio.

Vrkić je i 2017. dobio izbore za gradonačelnika, kada je u drugom krugu pobijedio HDZ-ovu Ivanu Šojat.

2009. godine splitski gradonačelnik postaje, tada nezavisni kandidat, Željko Kerum. U drugom krugu pobijedio je SDP-ova Ranka Ostojića. Kerum je u jesen 2009. osnovao Hrvatsku građansku stranku.

Na sljedećim izborim 2013. Kerum je izgubio vlast i predao je Ivi Baldasaru koji je bio kandidat SDP-a i koalicijskih partnera. Baldasar je u drugom krugu pobijedio Vjekoslava Ivaniševića - kandidata HDZ-a i partnera.

A na prošlim izborima 2017. izbore u Splitu dobiva HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara. U drugom krugu pobijedio je Željka Keruma.

Preostala dva velika grada imala su najdugovječnije gradonačelnike.

SDP-ov Vojko Obersnel Rijekom je vladao od 2000. A bez problema je dobivao i izravne izbore od 2009. godine. Dužnost gradonačelnika obnašao je u pet mandata. A na ovim se izborima nije kandidirao.

U glavnom gradu Zagrebu šest mandata vladao je Milan Bandić. 2002. godine Bandić je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog skandala vezanog za vožnju pod utjecajem alkohola i pokušaja podmićivanja prometnog policajca.

Tada je gradonačelničku funkciju preuzela Vlasta Pavić. Bandić se, kao SDP-ov kandidat, vraća na političku scenu na izborima 2005. i vladao je metropolom do 28. veljače ove godine kada je preminuo. A od tada je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

U svim ovim velikim gradovima - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku - neizvjesni su izbori na kojima nema dosadašnjih gradonačelnika. A kako tko stoji u izlaznim anketama, saznat ćemo točno u 19 sati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!