15:50 / 05.12.2019.

Autor: V.K./Hina

Povjerenik za informiranje nema pravnog osnova za provedbu inspekcijskog nadzora u Vladi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan istaknuo je da nema pravnog osnova za provedbu inspekcijskog nadzora u Vladi jer premijer Andrej Plenković i članovi Vlade odbijaju predati dokumentaciju o putovanju na summit pučana u Helsinki.
Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan istaknuo je da nema pravnog osnova za provedbu inspekcijskog nadzora u Vladi jer premijer Andrej Plenković i članovi Vlade odbijaju predati dokumentaciju o putovanju na summit pučana u Helsinki prošle godine.

Gong je pozvao povjerenika za informiranje da postupi prema službenoj dužnosti i pošalje inspekcijski nadzor u Vladu kako bi se mogle utvrditi činjenice u slučaju Helsinki.

Gong je pritom ocijenio da Vlada ignorira zakone i potkopava rad Povjerenstva za sukob interesa jer skriva informacije o putovanju Plenkovića i nekoliko ministara Vladinim zrakoplovom u Helsinki.

Pičuljan, međutim, u odgovoru Gongu tvrdi da nema pravnog osnova za provedbu inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti prema odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.

U predmetu na koji ukazuje Gong, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provodilo je zakonom propisan postupak, u kojem je zatražilo određenu dokumentaciju kako bi moglo donijeti odluku. Sukladno s člankom 39. stavkom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, u provedbi tog postupka Povjerenstvo ima pravo pribaviti činjenice i dokaze djelovanjem drugih tijela javne vlasti, koje su mu nadležna tijela dužna bez odgode dostaviti.

U tom se predmetu stoga nije radilo o ostvarivanju prava na pristup informacijama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, već je za provođenje postupka, pa tako i pribavljenje obavijesti i dokaza od tijela javne vlasti, Povjerenstvo primijenilo odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ističe Pičuljan.

U ostvarivanju zaštite prava na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti povjerenik za informiranje odlučuje o žalbama i predstavkama pod uvjetima i u postupku utvrđenom Zakonom o pravu na pristup informacijama.

Sukladno s time i inspektor Ureda povjerenika za informiranje postupa samo kad postoje nepravilnosti i nezakonitosti u primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama, a ne i nepravilnosti i nezakonitosti u primjeni drugih zakona i propisa, napominje Pičuiljan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!