Povjerenstvo: Anja Šimpraga nije povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa

28.04.2023.

13:06

Autor: HRT/IMS

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Foto: HTV / HRT

Na svojoj šestoj sjednici Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi koja je na 11. sjednici Hrvatskog sabora glasovala o prijedlogu za iskazivanje povjerenja samoj sebi za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade RH. 

U svom očitovanju Šimpraga je navela da su zastupnici i ranije glasovali sami za sebe pri imenovanju u radna tijela, saborske delegacije ili sudbena vijeća te da nije prekršen članak 9. zakona o sprečavanju sukoba interesa.

- Obveznica Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH, nije počinila povredu članka 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a vezano za činjenicu da je u obnašanju dužnosti zastupnice u Saboru na 11. sjednici 29. travnja 2022. godine glasala o prijedlogu za iskazivanje povjerenja Anji Šimpragi za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade RH, rekla je Nike Nodilo Lakoš, članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interese.

Odluka Povjerenstva slijedi odluku Visokog upravnog suda koji je ukinuo odluku Povjerenstva u slučaju Marina Piletića, koji je također kao saborski zastupnik glasao za iskazivanje povjerenja sebi kao novom ministru rada i socijalne politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!