Povjerenstvo: Dalić i Marić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti

04.12.2018.

11:33

Autor: V.K./HRT

default error photo
Jučer je 6 sati trajalo izjašnjavanje i ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Povjerenstvo je zaključilo da su povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti.
O mirovinskoj reformi, jučer izglasanom proračunu i zakonima koje još trebaju donijeti do kraja jesenskog zasjedanja, poput Zakona o udomiteljstvu i Zakona o udžbenicima, u Mreži Prvog govorili su saborski zastupnici Sabina Glasovac, Tomislav Sokol, Nikola Grmoja i Stjepan Čuraj.

Jučer je 6 sati trajalo izjašnjavanje i ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Na kraju je Povjerenstvo zaključilo da su povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti.

"Tu se radi o jednom vrlo širokom tumačenju zakona, to je činjenica. Povjerenstvo je tome nekad sklono. Ja kao pravnik mogu imati mišljenje je li to možda najbolji način, ali situacija je takva kakva je“, rekao je Sokol i dodao kako je bitno kod priče oko Agrokora da se "tu radilo o krizi koju Vlada nije uzrokovala, koja ju je dočekala, koja je naslijedila iz prošlosti . Rezultat je taj da je preko 50 tisuća radnih mjesta spašeno, da je postignuta nagodba koja je omogućila da taj sustav dalje opstane i to bez proračunskih intervencija."

Sokol je naglasio kako misli da ministar Marić ne bi trebao dati ostavku zbog odluke Povjerenstva.
"Ono što bih posebno naglasio to su njegovi rezultati. A to je da smo mi smanjili udio javnog duga u BDP-u, njega kao ministar financija sa 85% na sada već ispod 75%, do kraja godine će biti 74“, istaknuo je.

Glasovac je rekla kako je Vlada, što se tiče Agrokora, "išla putem državne intervencije, donositi jedan zakon kako bi se spasila radna mjesta. Međutim, na tom putu spašavanja radnih mjesta, izvlačenje Agrokora iz krize, netragom, odnosno čudnim putovima, nestalo je 500 milijuna kuna. Izlilo se navodno u džepove ljudi koji su vrlo bliski potpredsjednici Vlade. I to je utvrdilo  Povjerenstvo, da su zapravo oboje ministara djelovali suprotno načelima obnašanja javne dužnosti. "

"Martina Dalić bila je primorana izaći iz Vlade. Znači žrtvovana je kraljica da bi se spasio kralj, odnosno premijer Andrej Plenković“, rekla je Glasovac i dodala kako time "što je ona izašla iz Vlade, Vlada je na neki način priznala da tu nešto nije u redu jer nije stala i zaštitila svoga čovjeka, ako je taj čovjek radio sve prema načelima obnašanja javne vlasti."

"Mislim da je ovo Povjerenstvo politički iskadrovirano, da je pod velikim pritiskom s jedne strane javnosti, a s druge strane vladajućih i da balansira između toga i donosi odluke“, naglašava Grmoja.

"Sasvim je jasno da je Zdravko Marić davno trebao biti okarakteriziran kao onaj koji je bio u sukobu interesa. Međutim to se nije dogodilo“, istaknuo je.

"Grmoja je rekao kako oporba može ići sa zahtijevom o iskazivanju nepovjerenja ministru Mariću, "ali radi se o jednoj trgovačkoj većini koje će uvijek glasati za ono što kaže Andrej Plenković.“
Treba li Marić otići nakon ovoga, to je stvar osobne prirode. Mora se postaviti pitanje da li je on sposoban nastaviti obavljati ovaj svoj posao stručno kao što je i do sada radio, a zbilja bi dušu ogriješio da kažem da nismo imali dobru suradnju“, istaknuo je Čuraj.
Ono što je bitno je da Vlada dokazano radi dobro. Znači sve ove rezultate koje smo spomenuli. Povećanje zaposlenosti, znači 60 tisuća više zaposlenih na kraju 2017. odnosno na kraju 2016. Osam milijardi kuna ukupnog poreznog rasterećenja u jednom mandatu. Znači to su sve rezultati ove Vlade i svi koji to žele podržati, koji su to prepoznali su dobrodošli“ naglašava Sokol. Glasovac je istaknula kako je „ovaj proračun toliko ne ambiciozan i zapravo promašen i bez ikakve vizije. Meni nije jasno zašto su neki SDP-ovci zaista digli ruke za taj proračun, doduše bivši SDP-ovci. Ja nikad ne bih mogla podržati proračun u kojem ima više novaca za naoružanje nego za obrazovanje. Gdje ima za nekakve smiješne stvari u smislu potrošnje, ureda, premijera pa čak i predsjednice, a nema sredstava za povećanje plaća učiteljima, nastavnicima, medicinskim sestrama, socijalnim radnicima koji zapravo nose javnu uslugu za koju naši građani izdvajaju sredstva iz svojih plaća.“

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!