11:39 / 20.09.2019.

Autor: HRT

Povjerenstvo: Divjak nije pogodovala fakultetu

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupke protiv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak te saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg ministra Ranka Ostojića.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupke protiv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak te saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg ministra Ranka Ostojića.

Blaženka Divjak
prijavljena je za sukob interesa zbog sudjelovanja u radnoj skupini koja se bavila izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, gdje je, navodno, pogodovala znanstvenim fakultetima na štetu učiteljskih.

- Slijedom svega navedenog, ističemo da ministrica Blaženka Divjak nije bila članica Povjerenstva za izradu nacrta zakona, nego je u postupku sudjelovala isključivo formalno kroz funkciju ministrice obrazovanja, u okviru svoje nadležnosti, sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, poručili su iz Povjerenstva.

U skladu s tim, Povjerenstvo je jednoglasno donijelo odluku da se ne pokreće postupak protiv ministrice.

Saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić prijavljen je Povjerenstvu da je kao ministar unutarnjih poslova svojim odlukama utjecao na psihičko zdravlje policijske službenice koja je prisilno hospitalizirana zbog duševnih problema. 

Ta je policajka ujedno prijavila i sve zaposlenike Centra za socijalnu skrb, suce i vještake u svom slučaju, kolege s posla i na vrhu svega bivšeg ministra Ostojića.

- Nema podataka da je Ostojić bio upleten u bilo koju navedenu radnju, nema ni podataka o situacijama ili događajima koji bi se mogli povezati s elementima Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kazali su iz Povjerenstva.

Povjerenstvo je predložilo nepokretanje postupka, što je jednoglasno prihvaćeno.

Povjerenstvo je ujedno odlučivalo i o vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću koji je prijavljen jer mu je supruga posjedovala 105 dionica Vodoprivrede Vinkovci. Supruga mu je ondje zaposlena, a taj podatak o posjedovanju dionica nije naveo u imovinskoj kartici.

Galić se Povjerenstvu očitovao tvrdeći da je učinio previd te je isti dan unio podatak o dionicama u imovinsku karticu. Povjerenstvo je odlučilo da je u sukobu interesa te mu je izrečena kazna od 2000 kuna.

Načelo sukoba interesa povrijedio je i zamjenik općinskog načelnika Općine Jakovlje Mario Hlad, koji je vlasnik kompanije 4M te je vlasničke ovlasti trebao prebaciti na poslovođu.

Povjerenstvo je kazalo da se radi o neznanju dužnosnika koji i dalje vlasničke ovlasti nije prebacio te je povrijedio načelo sukoba interesa i kažnjen je s 3000 kuna i dostavljena mu je uputa o razrješenju dužnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!