Povjerenstvo: Dragan Kovačević povrijedio odredbe zakona

23.09.2022.

Zadnja izmjena 14:42

Autor: HRT/IMS

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Foto: HTV / HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je bivši direktor Janafa Dragan Kovačević povrijedio odredbe zakona jer je diskrecijski odlučivao o nastanku poslovnog odnosa između Janafa i trgovačkog društva u kojem ima udio u vlasništvu. Osim toga, diskrecijski je odlučivao o sponzorstvu Hrvatskom rukometnom savezu, u kojem je bio član Upravnog odbora.


- Povjerenstvo u tom slučaju predmet dostavlja DORH-u da se ocijeni odnosno utvrdi ništetnost tog pravnog posla, u tom slučaju gospodinu Kovačeviću nije izrečena sankcija zato jer je prošlo više od dvije godine od prestanka njegova mandata, rekla je Majda Uzelac, predstojnica Ureda Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo: Grmoja nije povrijedio zakon zbog uplate 10 eura

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u petak da saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja nije povrijedio odredbe zakona vezano uz njegovu objavu na Facebooku da ima uplatu od 10 eura.

Postupak protiv Grmoje pokrenut je lani 10. rujna slijedom njegove izjave na Facebooku u kojoj je naveo da su ga zvali iz banke kako bi otvorio devizni račun jer ima uplatu od deset eura.

Povjerenstvo je sukladno dužnosnikovoj izjavi utvrđivalo je li dužnosnik primio novac na taj način jer bi se u tom slučaju primitak razmatrao kao nedopušteni dar.

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa za primitak nedopuštenog dara nije bitna visina iznosa.

Dužnosnik se očitovao da dar nije primio niti koristio, a Povjerenstvo nema mogućnosti utvrditi je li Grmoja uopće dobio taj iznos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!