10:24 / 22.01.2020.

Autor: Hina

Povjerenstvo KBC-a Split provjerava navode iz anonimnog pisma

KBC Split, arhivska fotografija (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

KBC Split, arhivska fotografija (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ovo je već drugi put tijekom protekla tri mjeseca da mediji izvještavaju o Odjelu kardiokirurgije splitske bolnice. Nedavno je bila riječ o jednom od liječnika koji je osumnjičen za primanje mita.
Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović potvrdio je u srijedu kako je u KBC-u Split prošlog tjedna osnovano povjerenstvo koje je počelo izvanredni nadzor zbog anonimnog pisma u kojem se za nestručnost i nesavjesno liječenje te navodna četiri smrtna slučaja optužuje tamošnji kardiokirurg.

- Kad smo dobili anonimno pismo, a to je bilo 15. siječnja, odmah smo formirali izvanredno povjerenstvo. U tom se povjerenstvu nalazi sedam članova koji će ispitati navode iz pisma. Članovi su povjerenstva liječnici, redovito ih je pet, a obično se dodaju još dva člana koji su specifični za neki slučaj pa ih je ukupno sedam, kazao je Hini ravnatelj Meštrović.

Istaknuo je i kako Kardiokirurgija nikada nije bolje radila i nikada nisu imali više operacija u jednom tjednu, pa su tako proteklih sedam dana odradili deset zahtjevnih operacija. Svakoga je tjedna, navodi, u upravi bolnice sastanak kardiokirurga, kardiologa i kardioloških anesteziologa te se sustavno radi na poboljšanju kvalitete rada.

Anonimna je osoba u pismu, kako pišu mediji, navodno navela 25 operacija tijekom kojih je ugrađivan manji broj premosnica od propisanog. Premosnice su, kako se tvrdi u pismu, ugrađivane na pogrešne arterije zbog čega je kod pacijenata došlo do srčanog ili moždanog udara te su preminuli.

U pismu je navodno navedeno i kako se prijavljeni liječnik žalio da mu je plaća mala te stoga ne obavlja sve što je potrebno, dok neke postupke nije radio jer mu se nije dalo, kao i da "neće stići sve obaviti jer ga čeka društvo za kartanje".

Ovo je već drugi put tijekom protekla tri mjeseca da mediji izvještavaju o Odjelu kardiokirurgije splitske bolnice. Nedavno je bila riječ o jednom od  liječnika koji je osumnjičen za primanje mita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!