12:41 / 11.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Sesse na temelju dviju prijava

Đuro Sessa

Đuro Sessa

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv predsjednika Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đure Sesse na temelju dviju prijava jer o njima nema ovlasti odlučivati te će ih proslijediti Vrhovnome sudu i Državnom sudbenom vijeću.


Obje se prijave, o kojima je Povjerenstvo odlučivalo na sjednici u petak, odnose na Sessu kao suca, a ne kao predsjednika DIP-a, te Povjerenstvo o njima ne može provoditi postupak.

Sessa je za Povjerenstvo dužnosnik samo u smislu funkcije predsjednika DIP-a, no ne i kao predsjednik Vrhovnoga suda, te je na sjednici donesena odluku o nepokretanju postupka, a obje će prijave biti proslijeđene Vrhovnome sudu i DSV-u, rečeno je Hini iz Povjerenstva nakon sjednice.

U jednoj se neanonimnoj prijavi navodi kako postoji sumnja da je Sessa zlorabio položaj i ovlasti te utjecao na to da njegov sin bude imenovan sucem Trgovačkog suda u Zagrebu, a u drugoj da su mu pogrešno i protuzakonito izračunate zatezne kamate i isplaćen tri puta veći iznos od presuđenog u jednoj parnici, još u vrijeme dok je bio predsjedniku Općinskog suda u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!