Povjerenstvo: Nema postupka protiv premijera zbog izazivanja straha kod zastupnika

17.01.2023.

17:20

Autor: Hina/I.B.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Foto: HTV / HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića koji je bio prijavljen da je na saborskim sjednicama 'nasilničkim' i 'neprijateljskim' ponašanjem izazvao osjećaj straha kod zastupnika na čija pitanja nije odgovarao.

Povjerenstvo je u utorak odlučilo da postupak neće pokrenuti jer iz navoda prijave ne proizlazi da bi došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa već se iznose okolnosti vezane za način političkog djelovanja dužnosnika.

Prijavom je bio obuhvaćen i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković za kojega je prijavitelj navodio da je kao premijerov podređeni omogućavao takvo ponašanje. Od podnositelja prijave tražilo se da precizira iz čega proizlaze okolnosti moguće povrede, ali to nije učinio.

Povjerenstvo je također odlučilo da postupke neće pokrenuti protiv ministra obrane Marija Banožića, te zagrebačkog i dubrovačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Mate Frankovića.

Predmet protiv Banožića otvoren je slijedom informacija iz medija po kojima je u ljeto 2020. dvaput letio vojnim avionom iz Zemunika u Zagreb, te u svibnju 2021. besplatno ustupio skupocjeni ratni brod kako bi se nadbiskup i biskup nakon zaređenja prevezli s Hvara u Split.

No, utvrđeno je da nije povezan s osobama kojima je brod ustupljen, dok Zakon o obrani omogućava ustup sredstava MORH-a za potrebe lokalne zajednice te institucijama civilnog društva u provedbi humanitarnih projekata i projekata od općeg interesa.

Vezano za dva leta vojnim avionom utvrđeno je također da nije došlo do povrede zakona jer, iako MORH u očitovanju ne navodi konkretnu svrhu putovanja, dužnosnik ima pravo na korištenje sredstava tog državnog tijela.

Mato Franković, zastupnik u Saboru i gradonačelnik Dubrovnika bio je prijavljen da je zaposlio svog kuma u upravni odjel za financije Grada Dubrovnika.

Postupak Povjerenstvo neće pokrenuti s obzirom na to da dužnosnik nije donio odluku samostalno, već temeljem prijedloga posebnog povjerenstva u javnom natječaju u kojem je bio jedini kandidat.

Tomašević nije pogodovao 'Jarun Parku'

Za Tomaševića se u prijavi tvrdilo da je pogodovao tvrtki 'Jarun Park' koja je postavila svoje stolove na manifestaciji 'Caffe de Matoš' jer je nakon isteka rješenja nastavila pružati usluge.

Utvrđeno je, međutim, da se nije pogodovalo i da je sve bilo sukladno izdanim rješenjima koja nije izdavao dužnosnik već nadležni pročelnici prije i tijekom njegovog mandata.

Pokazalo se da je donošen niz rješenja u mandatu prethodne zamjenice gradonačelnika, te dio u mandatu Tomaševića, ali i da su vlasnici preplatili dio novca pa im ga je Grad Zagreb vraćao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!