07:57 / 31.05.2019.

Autor: S.M./HRT

Povjerenstvo nije pokrenulo postupke protiv Plenkovića, Bošnjakovića, Krstičevića i Bandića

-

-

Foto: - / -

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj sjednici donijet će odluku o tome je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa u vezi s njegovom aktivnošću prilikom izrade "lex Agrokora".
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak nije pokrenulo postupke protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ministra obrane Damira Krstičevića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor jer je premijer u četvrtak popodne zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva iz tog postupka, što je član Povjerenstva Davorin Ivanjek nazvao "stanovitom procesnom zloporabom".

- Povjerenstvo u petak o Plenkoviću, Krstičeviću i Bandiću 

Taj zahtjev, po riječima predsjednice Nataše Novaković, čini procesne smetnje za daljnje vođenje postupka u tom predmetu do donošenja odluke nadležnog tijela o njezinu izuzeću.

No, zbog interesa javnosti izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek pročitao je zahtjev za izuzećem u kojem je premijer naveo da je ona bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Predsjednica mora otkloniti svoje sudjelovanje s obzirom da je od 2006. do 2018. bila zaposlena u HUP-a, da je Agrokor član HUP-a, da je jedan od osnivača HUP-a Ivica Todorić koji je bio počasni predsjednik HUP-a, kao i da je od 2007. do 2011. predsjednik HUP-a bio Damir Kuštrak, član Uprave i Nadzornog odbora Agrokora, napisao je premijer u zahtjevu za izuzećem.

Ivanjek je rekao da je zahtjev za izuzećem došao neposredno prije same sjednice Povjerenstva, što se može smatrati "zlouporabom procesnih prava" jer se ne radi o novim okolnostima koje dužnosnik nije znao kad se u svom slučaju očitovao prije punih šest mjeseci.

Novinari su Novaković pitali radi li se o otežavanju postupka, a ona je odgovorila: Smatram da nam otežava rad.

Novaković: Zašto Plenković nije reagirao ranije?

Komentirala je i vrijeme kad se Plenković odlučio na slanje zahtjeva. 

- Smatramo da ako je premijer smatrao da sam nepristrana i da bih se trebala izuzeti iz ovog predmeta zato što je Agrokor bio član HUP-a, bilo je puno više vremena da se to iskomunicira od jučer popodne, rekla je.

- Ovo tijelo nikad nije imalo zahtjev za izuzeće, niti se postupalo po tome. Činjenica je da je Martina Dalić navela moj rad u okviru HUP-a, nakon mog kratkog očitovanja ona nije inzistirala na mom izuzeću pa nismo shvatili to kao njen zahtjev i nastavili smo normalno sjednicu, rekla je Novaković.


Plenković: Izuzeće nismo tražili ranije jer smo informaciju dobili tek sada 

Andrej Plenković kaže da je izuzeće Novaković tražio "s obzirom na informacije koje su bile javno dostupne". Ističe da izuzeće nije ranije tražio jer su informaciju dobili tek sada.

Povjerenstvo također treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića vezano uz "općenitu" neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa vezano uz njegovo navodno sudjelovanje u aferi Uljanik, u aferi SMS, aferi lex Agrokor i sl.

Bez postupka protiv Bošnjakovića, Krstičevića i Bandića

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv ministra Davora Bošnjakovića vezano uz prijavu da nije formalno napisao odluku o zamjeniku člana radne skupine iz redova predstavnika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), koji dolazi iz odvjetničkog ureda koji se, navodno, većinom bavi ovrhama.

Izvjestiteljica u tom slučaju Tončica Božić rekla je kako se iz prikupljene dokumentacije ne može utvrditi da je Bošnjaković na bilo koji način pogodovao odvjetničkom uredu u kojem radi zamjenik člana radne skupine iz redova HOK-a.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv Damira Krstičevića kojeg se u prijavi, optuživalo da je bez natječaja za svog posebnog savjetnika izabrao umirovljenog pukovnika Ivicu Ušljebrka, ujedno i vjenčanog kuma.

Navodeći kako je Povjerenstvo o imenovanju dobilo kompletnu dokumentaciju iz Ministarstva obrane, izvjestiteljica Tatjana Vučetić rekla je da je Ušljebrka imenovan posebnim savjetnikom temeljem Zakona o Vladi, po kojem pojedni član Vlade može, uz suglasnost premijera, imenovati svog posebnog savjetnika.

Također, Povjerenstvo je utvrdilo da Ušljebrka nije vjenčani kum Krstičeviću, niti obratno.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Bandića koji je prijavljen da je u zadnjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika, iako tamo nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Navodeći kako su o tome dobili kompletnu dokumentaciju od 2011. do 2018. godine, izvjestitelj Davorin Ivanjek rekao je kako je iz nje vidljivo da je Bandić u Rimu bio 27 puta i za svako putovanje je izdan putni nalog.

Bauk: Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zatražit će sjednicu Odbora zbog političkog pritiska na Povjerenstvo 

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je u Hrvatskom saboru da će oporbeni članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav idućeg tjedna zatražiti sazivanje sjednice Odbora zbog političkog pritiska vladajućih na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Zahtjev za sjednicom, dodao je, bit će upućen sljedeći tjedan nakon čega je predsjednik Odbora dužan sazvati je u roku 8 dana.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!