12:49 / 13.09.2018.

Autor: HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Kazna Čuturi 8.000 kn

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenstvo treba donijeti odluke za Vlahu Orepića, Franju Lucića, Vlatka Kopića, Margaretu Mađerić i druge.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa novčano je kaznilo ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva (HDA) Dinka Čuturu s 8000 kuna, u četiri rate, te pokrenulo postupak protiv saborskoga zastupnika Franje Lucića.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković izvijestila je kako je Dinko Čutura propustio u propisanom roku dostaviti imovinsku karticu, istodobno je obavljao dužnost ravnatelja HDA i direktora trgovačkoga društva AGM (od rujna 2017. do rujna 2018.) te primao naknadu za članstvo u Upravnom odboru udruge Autoklub Siget, koju nije smio primati, a i dalje ju prima.

Novaković dodaje da se Čutura nije očitovao na te navode, nego je problematizirao je li on dužnosnik ili nije. Zatražio je da se izda akt da je dužnost ravnatelja HDA dužnosničko mjesto. Novaković je podsjetila da je Vlada još 2013. dostavila popis koji potvrđuje da je ravnatelj HDA dužnosnik, te da je utvrđeno da je Dinko Čutura primao naknadu od Autokluba Siget koju ne bi smio primati. Zato mu je, istaknula je, izrečena novčana kazna u visini od 8000 kuna plativo u četrii rate.

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv saborskoga zastupnika Franje Lucića kako bi utvrdilo je li u sukobu interesa budući je prijavljen da je istodobno bio član nadzornog odbora privatne tvrtke "Građa promet" iz Našica od 30. rujna 2003. do 4. rujna 2017. kada je zatražio razrješenje. Postoji mogućnost da je tijekom godina povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa u kojem se izričito navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornih tijela i upravnih odbora trgovačkih društava, izvijestila je članica Povjerenstva i izvjestiteljica Tončica Božić.

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv državne tajnice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margarete Mađerić zbog prijave i sumnje o načinu stjecanja imovine, jer Povjerenstvo nema ovlasti provjeravati način stjecanja i porijeklo imovine niti utvrđivati nesklad između prihoda i imovine. Izvjestitelj Davorin Ivanjek istaknuo je kako Povjerenstvo ima ovlasti provjeravati je li netko propustio prijaviti stečenu imovinu. Dodao je kako je sva imovina koju je dužnosnica navela  stečena kako je navedeno i iz imovinskih kartica nije vidljivo da je propustila nešto navesti, a provjerom je utvrđeno i kako je njezin suprug stekao stan od nesamostalnih prihoda koji je već deklariran u imovinskoj kartici.

Također je odlučeno da se neće pokrenuti postupak protiv zastupnika u Hrvatskome saboru Vlahe Orepića prijavljenog da je za obnašanja dužnosti  ministra unutarnjih poslova za posjeta Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD) primio nedopušteni dar (Ipad tablet) i da ga je zadržao nakon isteka mandata, budući ga nije ni preuzeo pa je prijava nakon provjere odbačena kao neautentična i nevjerodostojna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!