11:15 / 22.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Povjerenstvo za sukob interesa i politika

-

-

Foto: - / -

Stavlja li se Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u funkciju politike ili politika želi diktirati rad povjerenstva?
Stavlja li se Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u funkciju politike ili politika želi diktirati rad Povjerenstva? Što će donijeti izmjene zakona o sprječavanju sukoba interesa, hoće li one biti korak naprijed ili korak natrag?

O tome se razgovaralo u emisiji „U mreži Prvog“ s gostima: zamjenikom predsjednice Povjerenstva Davorinom Ivanjekom i antikorupcijskim stručnjakom Zorislavom Antunom Petrovićem.

"Članovi Povjerenstva su sudjelovali u izradi zakona. Taj zakon se sada zove Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa iako smatramo da se radi više o izmjenama i dopunama postojećeg zakona s obzirom na obim koji on obuhvaća“, rekao je Ivanjek i dodao kako je „došlo do nekih prijepora i nesuglasica između Povjerenstva i samog resornog Ministarstva uprave.“

"Nas su angažirali kao stručnjake na polju sukoba interesa. Međutim velika većina naših sugestija u smislu izmjena i dopuna zakona zapravo nije prihvaćena i mi smo u tom smislu izrazili određeno nezadovoljstvo“, istaknuo je Ivanjek.

Ministar Uprave Lovro Kuščević, prije dva dana je izjavio;"Svjedoci smo da Upravni sud učestalo poništava odluke. Misleći na Povjerenstvo, imali smo nedavno slučaj i u Ministarstvu uprave takav, dakle, to zaista zabrinjava i da se naslutiti zaista da to Povjerenstvo koje bi trebalo biti nepolitično, koje bi trebalo biti neovisno, polako se stavlja u funkciju politike. A to vidimo i po slučaju bivše predsjednice Dalić." - To je mislio u biti na Daliju Orešković. - "A ne bih htio da se takvim primjerom povedu i svi drugi članovi i članice Povjerenstva".

"Ja osobno, a i cijelo Povjerenstvo ovakve izjave smatra ozbiljnim političkim pritiskom. Mogu reći da u ovih 6 godina ovakva teška optužba Povjerenstvu nije upućena. S jedne strane smatram, ako bi zaista Povjerenstvo krenulo putem politizacije, da bi onda izgubilo svaki smisao i da onda ne bi niti u ovom sastavu niti dalje moglo raditi rekao je Ivanjek i dodao kako se "postavlja pitanje, što ako nije tako. Tko će snositi odgovornost za tako tešku difamaciju jednog samostalnog, neovisnog i nepristranog tijela?"

Petrović je rekao kako ne razumije o čemu ministar Uprave priča „jer ovo Povjerenstvo je birano upravo za mandata u kojem je njegova Vlada. Oni su imali presudan utjecaj na odabir članova Povjerenstva i bez njih ovakvo Povjerenstvo ne bi bilo. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je sigurno bitno i važno tijelo za našu zemlju i napravilo je bitne važne odluke.“ "Nažalost, nakon što smo završili pregovore sa Europskom unijom, odnos prema Povjerenstvu i prema uopće temi sukobu interesa, a u širem nekakvom kontekstu i temi korupcije, se bitno promijenio i zato dolazi do ovakvih nesuvislih i besmislenih napada na tijelo koje ovoj zemlji treba“, naglašava Petrović.

Ministar ističe podatak da Upravni sud učestalo poništava odluke Povjerenstva, no kako Ivanjek kaže: „u 6 godina svoga rada, Povjerenstvo je imalo 5 ukinutih presuda od strane Upravnog suda.“

Petroviću je istaknuo kako sumnja da naši političari shvaćaju što to znači sukob interesa, a „ako i shvaćaju nije ih briga“.

"Navesti ću jedan banalan primjer u vezi sa satovima jednog bivšeg premijera. 2006. godine je izašao taj skandal i Povjerenstvo je vrlo tijesno 4:3, inače smo sve odluke donosili jednoglasno, zaključilo da on nije prekršio zakon, jer kao imovinska kartica nije bila dovoljno jasna. Imovinska kartica je imala pokretnu imovinu i nepokretnu imovinu. S time, da je u pokretnoj imovini bilo navedeno vozila, plovila, dragocjenosti. Te dragocjenosti valjda nisu bile dovoljno jasne. Što se nakon toga desilo? Završio je mandat toj Vladi, išlo se na izbore. Nakon izbora se mijenjao zakon o odlučivanju, zakon o sprječavanju sukoba interesa. Proširilo se Povjerenstvo, proširila se imovinska kartica. U zakonu je navedeno  da u imovinsku karticu spadaju i satovi“, naglasio je Petrović.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!