13:31 / 13.04.2018.

Autor: D.N./Hina

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Josipu Rimac s 4000 kn

-

-

Foto: - / -

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Josipu Rimac s 4000 kn zbog nesrazmjerno prikazane imovine. Matko Glunčić nije vodio računa o vjerodostojnosti, ali za to nema propisane sankcije.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac s 4000 kuna zbog netočne i nepotpune prijave u imovinskoj kartici, u kojoj nije prijavila da ima tri stana, već je samo prijavila kuću u Kninu. Rimac može platiti izrečenu sankciju u dvije rate.

Kao propust je utvrđena činjenica da je Rimac (HDZ) u imovinskoj kartici navela kuću u vlasništvu supruga, no kuća je etažirana i ima tri odvojena stana, tako da nije riječ o jednoj nekretnini, nego njih tri.  Povjerenstvo se složilo da je Rimac mogla zatražiti to tijelo za dodatna objašnjenja vezano za prijavu imovine u kartici, no ona to nije učinila, a nije izmijenila podatke ni nakon pokretanja postupka zbog sukoba interesa. "Ovo traje dugo i dužnosnica nije izmijenila podatke u imovinskoj kartici od 2016., a s obzirom na činjenicu da je već bila sankcionirana, predlažem sankciju od 4000 kuna", kazala je izvjestiteljica u Povjerenstvu Tončica Božić. Rimac može platiti izrečenu sankciju u dvije rate.

Povjerenstvo je odlučilo i o predmetu državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića. U njegovom slučaju došlo je do povrede načela, Glunčić nije vodio dovoljno računa o vlastitoj vjerodostojnosti i nepristranosti, no za tu odredbu nema propisane sankcije. Prema neanonimnoj prijavi koja je podnesena protiv njega, navodi se da je Ministarstvo u kojem je Glunčić državni tajnik isplatilo časopisu Matematičko-fizički list gotovo 70 tisuća kuna.

Glunčić je bio prijavljen da je donosio odluke o financiranju Hrvatskog fizikalnog društva u trenutku dok je bio kandidat za člana Upravnog odbora udruge, što je na kraju i postao, te da je donio odluke o materijalnoj pomoći za časopis Matematičko-fizički list, izdavača Hrvatskog fizikalnog društva. Povjerenstvo za sukob interesa je utvrdilo da povjerenstvo koje je predlagalo odluke nije birano za vrijeme njegova mandata i da je javni poziv raspisao prethodni ministar Predrag Šustar. To, prema stajalištu Povjerenstva za sukob interesa, ukazuje da Glunčić nije mogao zlorabiti prava prilikom donošenja odluke, već da je samo formalno potpisivao odluke.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera (HDZ), protiv kojega su stigle dvije prijave u svibnju prošle godine u kojima stoji da je postao vitez reda Svetoga groba jeruzalemskog, čime je postao podređen svetom Ocu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!