Povjerenstvo: Banožić zlorabio ovlasti, kažnjen sa 7 tisuća kuna

08:09 / 20.05.2022.

Autor: HRT

Sjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Sjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Foto: HTV / HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je ministar Mario Banožić zlorabio ovlasti jer je dok je još bio ministar državne imovine sam sebi dodijelio stan u središtu Zagreba. Uvidom u podatke utvrdili su i da njegova obitelj nikada nije imala prebivalište ni boravište u Zagrebu. Povjerenstvo je Banožiću odredilo kaznu od sedam tisuća kuna.

- Predlažem da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sankciju od 7000 kuna, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković. Ministar Banožić nije bio na sjednici jer se Povjerenstvu detaljno pismeno očitovao.  

Povjerenstvo je na sjednici jednoglasno utvrdilo povredu članka 7.c Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Banožiću, koji je sada ministar obrane, izreklo kaznu od sedam tisuća kuna. Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine. Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu kojom stan u Gundulićevoj od 92 četvorna metra dodjeljuje sebi.

- Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu, istaknuo je član Povjerenstva Davorin Ivanjek, dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa. 

Povjerenstvo je postupak protiv Banožića pokrenulo na temelju natpisa iz medija u ožujku ove godine, nakon kojega je uslijedila i prijava. U postupku je utvrdilo i okolnosti dodjele stana ministru Banožiću, koji si je, po stupanju na dužnost, prvo dodijelio manji stan od 30-ak metara kvadratnih u Ilici 81. Banožić se Povjerenstvu očitovao o cijelom slučaju te istaknuo da je u početku, pristao koristiti manji stan jer je bio jedini raspoloživ, a da su Državne nekretnine obavijestile Ministarstvo da će uskoro biti u funkciji stan u Gundulićevoj, koji odgovora kriterijima iz uredbe iz 2013. godine.

Povjerenstvo: Povremeno korištenje stana ne opravdava kvadraturu veću od 60 m2

Prema uredbi iz 2013., dužnosnik prve kategorije ima pravo na stan koji je trosoban ili veći od 60 metara kvadratnih, te da za svakog člana obitelji koji s njim boravi, ima pravo na dodatnih 10 metara kvadratnih. Tako je Banožić u zahtjevu za dodjelu stana ustvrdio da će stan povremeno koristiti njegova supruga i dvoje djece, no Povjerenstvo je utvrdilo da ministrova supruga i dvoje djece nikada nisu imali prijavljen boravište niti prebivalište u Zagrebu. To što će netko povremeno koristiti stan ne ulazi u kriterije prema kojima bi se kvadratura veća od 60 metara kvadratnih mogla opravdati, istaknula je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković

U tom kontekstu, posebno je istaknula da je Banožić imao priliku ući u manji stan. U odluci iz rujna 2019. godine, na korištenje državnim dužnosnicima, uz stan u Gundulićevoj, stavljena su i još dva stana, među kojima je i onaj od 73 metra kvadratna. Isti dan, u odluci kojom se stan u Gundulićevoj dodjeljuje na korištenje dužnosnicima, bila su još dva stana, od kojih je jedan od 73 kvadrata, i ispada da bi zapravo i taj stan bio adekvatan što se tiče kvadrature za dužnosnika koji sam živi u Zagrebu, istaknula je Novaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!