06:47 / 17.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Povjerenstvo za sukob interesa predlaže obustavu postupaka protiv Plenkovića, Marića i Petrova

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Foto: HRT / IMS

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravlja o nekoliko visokih dužnosnika. U predmetu protiv premijera Andreja Plenkovića zbog netransparentnog komuniciranja s javnosti u slučaju donošenja tzv. "lex Agrokor" Povjerenstvo predlaže obustavu postupka, isto kao i u slučaju ministra Zdravka Marića, čelnika Mosta Bože Petrova i bivše ministrice Martine Dalić.

Taj predmet, kao i još neke presude protiv visokih dužnosnika baziraju se na takozvanom članku 5. koji se odnosi na načela djelovanja, ali se po njima nije postupalo jer ih je u drugom slučaju osporio Upravni sud.

- Ono što želim reći vezano za obustavu postupaka, ukoliko do njih dođe, ono će biti isključivo zato što je sudska praksa takva da Povjerenstvo više ne može raditi, kazala je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dodala je i kako obustava nije konačna.

- Ako po našem izvanrednom pravnom lijeku Vrhovni sud odluči da smo bili u pravu temeljem Članka 5., ti se postupci ponovno mogu otvoriti, kazala je.

Opstojnost spomenutog načela dovedeno je u pitanje pošto je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog povrede načela djelovanja, zaključivši da Povjerenstvo nema ovlasti odrediti je li netko savjesno, odgovorno, pošteno i časno obnašao svoju dužnost, jer za to nije predviđena novčana kazna.

Nakon odluke kojom je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu Bandiću, predsjednica povjerenstva Nataša Novaković je najavila da će Državnom odvjetništvu uputiti prijedlog za izvanredno preispitivanje presude te odlučila da dok traje postupak o izvanrednom pravnom lijeku neće postupati "niti jednom radnjom" u predmetima koji se odnose na načela djelovanja. O tome je govorila i na početku sjednice.

Uz premijera protiv kojeg je postupak pokrenut zbog netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. "lex Agrokor", na dnevnom redu su se našli i  potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, čelnik Mosta Božo Petrov i nekadašnja ministrica Martina Dalić koji su se pod povećalom Povjerenstva također našli zbog slučaja lex Agrokor. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!