07:42 / 21.10.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Povjerenstvo za suzbijanje epidemije kod starijih osoba

-

-

Foto: - / -

U jeku globalne pandemije izazvane koronavirusom nitko nije pošteđen, a od svih najteže posljedice osjetili su naši sugrađani treće životne dobi.
U jeku globalne pandemije izazvane koronavirusom nitko nije pošteđen, najteže posljedice osjetili su naši sugrađani treće životne dobi.

➡️ Sve o koronavirusu

Kako bi se smanjili negativni učinci na stariju populaciju osnovano je "Povjerenstvo za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-a 19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina".

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovali su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te epidemiolog, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", dr. sc. Branko Kolarić.

- Povjerenstvo je osnovano da napravimo dodatni program za osobe starije životne dobi, oni su najvulnerabilnija skupina, ističe doktor Kolarić.

Dodaje da će razdoblje od nekoliko sljedećih mjeseci za epidemiologe biti jako zahtjevno.

- Želimo kampanjom podići svijest o rizicima koji prijete starijim osobama. Podići svijest svih starijih osoba i želimo poslati jasne poruke povezanosti odnosno izbjegavanja nepotrebnih kontakata, podizanja higijenskih navika i na kraju krajeva poslati jasne poruke o tome koliko se potrebno zaštititi, kako ishodi ne bi bili u crnim statistikama, ističe ministar Aladrović.

Što se tiče aktualnih podataka, koliko je starijih osoba oboljelo?

- Od početka epidemije 6300 starijih je oboljelo, a trenutačno je aktivnih slučajeva malo više od tisuću, dodaje ministar. Ističe da je svima cilj da brojevi ostanu na što nižim razinama, a zbog toga što je stopa smrtnosti kod starijih veća nego u mlađoj populaciji.

Posebna briga vodi se u domovima za starije i nemoćne, kojih u Hrvatskoj ima 610, a do sada se virus probio u 63 doma, dakle u više od 10%.

- Cilj je da postotak onih koji se zaraze bude što niži, dodaje ministar Aladrović.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!