19:53 / 25.09.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Povjerenstvo zaprimilo ponude za borbene avione

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona izvijestilo je da je dosad zaprimljeno pet iskaza interesa za nove i osam iskaza interesa za rabljene avione.
U Banskim dvorima održana je još jedna sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Povjerenstvo je u srijedu poslijepodne izvijestilo da je dosad zaprimljeno pet iskaza interesa za nove i osam iskaza interesa za rabljene avione.

Međuresorno povjerenstvo razmatralo je te ponude koje su pristigle na zahtjev upućen početkom kolovoza na 26 potencijalnih ponuditelja, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću.

U nastavku procesa povjerenstvo će pristupit će utvrđivanju valjanosti navedenih iskaza interesa, u skladu s taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stoji u priopćenju.

Neslužbeno dounajemo da su interes iskazale Italija, Francuska, Švedska, SAD, Švedska, Norveška, Danska i Izrael. Izrael ponovno nudi rabljeni izraelski Barak, Francuska je spremna ponuditi rabljeni Mirage 2000 i novi Rafale, dok bi Italija ponudila rabljeni Eurofighter. SAD bi našoj zemlji ponudile novi F-35 te F-16 Blok 70/72, a Švedska noviji Gripen C i D verzije. Norveška i Danska ponudile bi svoje rabljene F-16 avione.

Glavni analitičar i posebni premijerov savjetnik Robert Kopal kazao je početkom rujna da je krajnji cilj hrvatske Vlade potpisivanje ugovora o kupnji 12 borbenih aviona četvrte generacije te kako trenutno u obzir dolaze nove, ali i rabljene letjelice. Premijerov savjetnik naglasio je tada kako će jedan od mnogobrojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke.

Početkom siječnja Izrael je izvijestio Ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje SAD-a za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona. Prema neslužbenim informacijama, MORH je u novom krugu nabave zainteresiran za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen te francuske Mirage 2000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!