13:50 / 11.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Povjerenstvo: Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenstvo je u istom predmetu odlučilo da Marić nije povrijedio zakon vezano za odlazak na utakmicu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja zbog sudjelovanja u odlučivanju o dodjeli kredita HABOR-a tvrtki njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja.

Postupak protiv Zdravka Marića pokrenut je lani u prosincu zbog moguće pristranosti jer se kao ministar financija i predsjednik nadzornog odbora HABOR-a nije izuzeo prilikom odlučivanja o dodjeli kredita Stojanovićevoj tvrtci Olympia Vodice koja je dobila HABOR-ov kredit za gradnju hotela, iako je više puta u medijima jasno i glasno naveo da mu je Stojanović osobni prijatelj.

Prihvaćen je prijedlog člana Povjerenstva Davora Ivanjeka po kojem je Marić povrijedio načela djelovanja, za što nije propisana sankcija.

Povjerenstvo je u istom predmetu odlučilo da Marić nije povrijedio zakon vezano za odlazak na utakmicu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, gdje je viđen sa Stojanovićem na utakmici Hrvatske i Engleske jer je dostavio dokaz da je sam platio kartu za utakmicu.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Marić kartu kupio sam ili se radilo o primanju nedopuštenog dara.

- U ovakvim situacijama Povjerenstvo je već više puta i u više navrata i u više slučajeva reklo da dužnosnik kada ima osobu s kojom se može smatrati povezan da bi se trebao izuzeti, pa tako i ovdje. Još jednom, ono što bih stvarno htjela naglasiti, dakle, ne radi se o pogodovanju jer vjerojatno bi gospodin Stojanović dobio ovako i onako kredit, međutim, radi se o tome da kada se radi o osobi s kojom imate povezanost ne biste smjeli o tome glasati, kazala je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U drugom predmetu Povjerenstvo je utvrdilo da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnici koji su prešli u njegov Klub zastupnika, takozvani žetončići time nisu povrijedili zakon.

Povjerenstvo je za svakog zastupnika pojedinačno utvrđivalo jesu li za prelazak u Bandićev Klub zastupnika dobili kakvu protuslugu, ali iz prikupljene dokumentacije nije utvrđeno da je došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Uz Milana Bandića tom točkom bili su obuhvaćeni zastupnici koji su prešli u njegov Klub Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga te zamjenik gradonačelnika grada Donja Stubica Luka Grabušić i općinski načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec.

Jozić-Ileković: Nisam predložila zaključak da je Marić bio u sukobu interesa

Članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković u petak je priopćila kako je pogrešno objavljeno da je kao izvjestiteljica predložila odluku prema kojoj je Zdravko Marić u sukobu interesa, navodeći je smatrala da je bio u "potencijalnom sukobu interesa".

Članica povjerenstva u svom je demantiju navela kako Zakon o sprječavanju sukoba interesa između ostalog nalaže dužnosnicima da su u slučaju dvojbe o mogućem sukobu interesa dužni učiniti sve što je potrebno kako bi odvojili privatni od javnog interesa.

Pri tome je naglasila da se "dužnosnik nije nalazio u realiziranom sukobu interesa odnosno da ovo tijelo nije utvrdilo da je ostvario privatni interes kojeg je pretpostavio javnom već se nalazio u potencijalnom sukobu interesa kojeg dužnosnik na žalost nije prepoznao".

- Kako je i vidljivo iz citata koji je i zvučno snimljen, ja kao izvjestiteljica u predmetu nisam predložila odluku po kojoj je Zdravko Marić bio u sukobu interesa, priopćila je članica Povjerenstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!