Povjerenstvo Žigmanu izreklo kaznu od 800 eura

03.02.2023.

16:34

Autor: Hina/I.B.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigmanu novčanu kaznu od 800 eura jer je uz plaću primao niz novčanih naknada, kao i dohodak u agenciji za sudjelovanje u radu Savjeta agencije.

Povjerenstvo je, na sjednici u petak, također utvrdilo da bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević u imovinsku karticu nije upisao niz nekretnina, kao ni vlasništvo većeg broja dionica, a za imanje u Donjoj Stubici nije naveo realnu vrijednost. No sankcija mu nije izrečena s obzirom na protek vremena te da više nije ni u statusu pasivnog dužnosnika. Te zemljišne čestice više nisu pašnjaci, nego građevinski objekti, kuća i bazen koji se protežu preko svih tih triju čestica, a Kovačević  je propustio istinito i točno navesti tržišnu vrijednost tih nekretnina.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader zatražio je mišljenje može li uz obnašanje te dužnosti obavljati i poslove privremenog ravnatelja Vatrogasnog centra za edukaciju i tehnološki razvoj Split-Vučevica volonterski bez naknade, a Povjerenstvo smatra da može jer to ne predstavlja upravljačku funkciju.

Novaković: Razmotriti komunikaciju s Milićem vezano uz zapošljavanje u HŠ-u

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković potvrdila je da će se razmatrati komunikacija s Markom Milićem (Vladinim glasnogovornikom) vezana uz zapošljavanje u Hrvatskim šumama, s obzirom na to da u tom predmetu postoji privatni interes.


Dodala je i kako u konkretnom slučaju postoji povezanost s osobama za koje se pitalo, odnosno slale su se poruke.

- Dakle, radi se o njegovom deklariranom prijatelju, što je za Povjerenstvo dovoljno kako bi se tim predmetom bavilo. Što se tiče ostalih, u ovom trenutku nemamo taj privatni element, no ako se pokaže, mi ćemo se i u tim predmetima baviti istraživanjem činjenica, dodala je Novaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!