Povjesničar Hrvoje Klasić primio prijetnje smrću: "Već sam naviknuo"

12.05.2021.

12:15

Autor: T.V./HRT

Povjesničar Hrvoje Klasić primio je prijetnje

Povjesničar Hrvoje Klasić primio je prijetnje

Foto: Boris Scitar/Vecernji list / PIXSELL

Povjesničar Hrvoje Klasić primio je prijetnju smrću. 'Ubij ga maljem, zabijanjem čavla u čelo, srbosjekom ili na drugi način', stoji u anonimnom prijetećem pismu koje ga je dočekalo na njegovom radnom mjestu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

U razgovoru za portal HRT-a Klasić je rekao kako je već navikao na prijetnje, da ih već nekoliko godina dobiva, ali ovo jutrošnje pismo ga je šokiralo.

- Pismo me jutros dočekalo na radom stolu, uredno kuvertirano, s markicom, adresom. Na žalost ne radi se o prvom prijetećem pismu, i ranije sam dobivao prijetnje. U nekoliko sam ih puta prijavio policiji, mislim da ovoga puta neću. Iako policija sve uredno odradi, nikad se ništa ne otkrije po tim anonimnim prijetnjama, rekao nam je Klasić.

Kaže da ga je jutrošnje pismo šokiralo jer ne može shvatiti da netko riskira zatvor a možda niti ne misli to što je napisao.

- Zbog prijetnji smrću ide se u zatvor. Šokira me činjenica da netko ovakvim pismom riskira odlazak u zatvor a da možda niti ne misli to što je napisao, ističe Klasić.

- Volio bih da naša javnost vidi tko sve živi oko nas te da govor mržnje ne postane nešto normalno na što se odmahuje rukom jer između verbalnog i fizičkog nasilja je tanka linija, poručuje Klasić.

Anonimno pismo prenosimo u cijelosti:

"Ubij Klasića, a ne Srbina! Ubij Klasića izdajnika! Ubij ga onako kako su ustaše u Jasenovcu ubile više od 700.000 Srba: maljem, zabijanjem čavla u čelo, srbosjekom ili na drugi način. Ne samo Klasića nego i druge dobro poznate izdajnike koji otvoreno i tajno djeluju protiv hrvatskog naroda i to u: Hrvatskom saboru, pravosuđu, medijima, nekim fakultetima, takozvanim antifašističkim i drugim nevladinim udrugama. Sve to snimiti i postaviti na društvene mreže da se može gledati. Sve dotle dok se Hrvatska ne riješi svojih izdajnika neće krenuti naprijed. Za dom spremni!"

Prijeteće pismo poslano Hrvoju Klasiću

Prijeteće pismo poslano Hrvoju Klasiću

Foto: - / HTV/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!