Vijenci i svijeće u povodu Dana pobjede nad fašizmom

09.05.2023.

Zadnja izmjena 14:55

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Povodom Dana Europe i pobjede nad fašizmom na Mirogoju položeni vijenci

Povodom Dana Europe i pobjede nad fašizmom na Mirogoju položeni vijenci

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te izaslanstva SDP-a i Socijaldemokrata položili su u utorak vijence na na Partizanskom groblju i Grobnici narodnih heroja na Mirogoju, u povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe. Vijenci su položeni i podno spomenika oslobođenja na Delti u Rijeci.


- Osim što je izvojevana na današnji dan pobjeda nad nacifašizmom, to su bili počeci stvaranja moderne, današnje Republike Hrvatske, otuda potječu korijeni, rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je da u Hrvatskoj još uvijek postoje imena ulica i trgova nazvanih po ustaškim dužnosnicima.

- Moramo se potruditi da tom naslijeđu napokon kažemo 'ne', jer to nije ono što Hrvatsku treba voditi naprijed, rekao je Grbin.

Istaknuo je kako i ove godine Dan Europe obilježavamo u posebnim okolnostima, s obzirom na rusku agresiju i brojne zločine počinjene u Ukrajini.

- Međutim, vidimo i da drugdje u svijetu fašizam i dalje živi te da borba protiv njega mora biti sve jača i jača, kazao je predsjednik SDP-a.

Predsjednik zagrebačkog ogranka Socijaldemokrata Davor Bernardić rekao je da je holokaust bio najmasovniji likvidacijski pokret u kojem su stradali milijuni ljudi zbog vjerske i etničke pripadnosti.

- Hrvatski antifašizam je zaslužan što se Hrvatska našla na pravoj strani povijesti, upisan je u temelje hrvatske državnosti, a ta Hrvatska, u tim granicama, obranjena je u Domovinskom ratu, rekao je Davor Bernardić.

Na Dotrščini otkrivena spomen-ploča žrtvama ustaškog režima


U povodu Dana Europe i pobjede nad fašizmom zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin u utorak su u Spomen-parku Dotrščina otkrili spomen-ploču žrtvama ustaškog režima.


Kao i mnoge stvari početkom 1990-ih godina, kad su se počeli uništavati spomenici Narodnooslobodilačke borbe (NOB), tako je i ova spomen-ploča nestala iz Spomen-parka Dotrščina, koji je otvoren 1968. godine, rekao je Tomašević.

Danas spomen-ploču vraćamo na pravo mjesto kako bismo komemorirali velike žrtve koje su Zagreb i njegovi građani dali za pobjedu nad fašizmom - kako bismo se sjećali tih žrtava i njihovog velikog doprinosa.

Također i kako bismo informirali i educirali buduće generacije o zlu koji se dogodio na našim prostorima i u cijeloj Europi i svijetu, tako da se zlo fašizma, nacifašizma više nikada ne bi ponovilo, poručio je Tomašević.

Istaknuo je da se protiv tog zla moramo boriti i danas kroz različite borbe za prava žena, radnika, nacionalnih manjina i svih onih koji su ugnjetavani i koje neke mračne snage u politici opet žele proglasiti drugotnim građanima.

Tomašević je istaknuo da se u Dotrščini "dogodilo zlo u kojem je stradalo više od 6000 Židova, Srba, antifašista, ljevičara, intelektualaca - apsolutno svih onih Zagrepčana i Zagrepčanki koji su se usprotivili ustaškom teroru, ustaškom režimu i takozvanoj NDH".

Gradonačelnik je istaknuo da Zagreb ima dugu antifašističku povijest i gradska vlast se njome ponosi.

- Zagreb je grad heroj, Zagreb je dao veliki doprinos u antifašističkoj borbi za cijelu Hrvatsku, poručio je.

Habulin je istaknuo da od samog početka okupacije Hrvatske i Jugoslavije od strane nacista, fašista i stvaranja Nezavisne Države Hrvatske s ustaškim režimom, građani Zagreba nisu prihvatili taj režim i okupaciju i zbog toga su se suprotstavili.

- Svaki peti Zagrepčanin, od njih 250.000 koliko je Zagreb tada imao stanovnika, sudjelovao je u otporu bez obzira je li bio s oružjem negdje u partizanskim jedinicama ili kao aktivisti ili ilegalci.

Upravo zbog toga je grad Zagreb pretrpio velike žrtve, ali dao je i ogroman doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom, nad ustaškim režimom u Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, istaknuo je Habulin.

Poručio je kako je naša dužnost čuvati uspomene na ljude koji su stradali i svoje živote ugradili u pobjedu, u slobodu.

Cvijeće su podno centralnog spomenika žrtvama ustaškog režima položili i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, zatim predstavnici zagrebačkog SDP-a, Socijaldemokrata, Radničke fronte, Antifašističke lige, udruge antifašista Maksimira i Dubrave. Počast žrtvama odao je i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.  

Dotrščina

Dotrščina

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Polaganje vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti 


Podno Spomenika oslobođenja na Delti u Rijeci vijence su položili predstavnici grada, policije te udruga antifašističkih boraca i antifašista. Iako je od Drugog svjetskog rata prošlo više od 70 godina, u svijetu i dalje postoje sukobi, ratuje se u Ukrajini, što znači da treba jačati ideju antifašizma, čulo se u Rijeci.

- Pa postoji latinska izreka da je povijest učiteljica života, ali ili ona nije točna ili smo mi jako slabi učenici jer vidimo da se povijest stalno ponavlja, nismo vjerovali da će se desiti ono što se desilo nama, agresija na Hrvatsku 90-ih, nismo vjerovali da je sada 30 godina nakon toga rat u Europi, međutim opet je došlo do agresije na Ukrajinu, a ima još puno drugih žarišta diljem cijelog svijeta, rekao je Vojko Obersnel, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke.

Polaganjem vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!