Povratak brodske linije Rijeka-Dubrovnik?

18.05.2021.

07:00

Autor: Iva Črnjar Ivančan/More/HRT/V.G.

Povratak linije Rijeka-Dubrovnik?

Povratak linije Rijeka-Dubrovnik?

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Jadrolinija je 2015. godine prestala s održavanjem dužobalne brodske linije Rijeka - Dubrovnik, nakon što je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju prestalo sufinanciranje takvih turističkih linija od strane države.


Prije mjesec dana pokrenuta je peticija za vraćanje te linije koju je potpisalo više oko tri tisuće ljudi.

- Da pitam zašto toga više nema, što se desilo i zašto javnost o tome nije bolje informirana. Moje mišljenje kao građanin i kao vlasnik te kompanije koja je dioničko društvo, interesira me zašto to nisu napravili, kaže Tomislav Pavleka, inicijator peticije.

Brod Liburnija je jedan od brodova koji je prometovao na toj liniji, uz Slaviju, Iliriju, a kasnije i Marko Polo te Dubrovnik. Druga časnica upravo na Liburniji i na toj liniji bila je i Marica Njegovan.

- Sentimentalno sam vezana za tu liniju i žao mi je što je otišao brod Liburnija u rezalište, što su otišli i prodani i Ilirija i Slavija na kojima sam isto plovila i žao mi je što se ukinula ta linija, kazala je Marica Njegovan, pomorska časnica u mirovini.

Vlada je 2016. godine donijela odluku da ta linija i dalje postoji kao državna linija, točnije da sezonska linija postaje cjelogodišnja, da će biti trajektma i prevoziti do 70 vozila i 650 putnika, a tijekom sezone ploviti 2 puta tjedno.

- Po meni bi trebalo vratiti u vrijeme kada je Liburnija preko ljeta održavala dužobalnu liniju, a u proljeće i jesen imala kratka kružna putovanja po Mediteranu, tada je ona samo zarađivala, nije samo trošila na vez, kaže Njegovan.

Za komentar smo pitali prvog čovjeka Jadrolinije koji kaže da je linija postala neprofitabilna.

- Za to su potrebna prvenstveno nova rješenja, no poslovni modeli, ali i novi tip broda. Trenutno mi takav brod koji bi zadovojlio sve potrebe novog modela dužobalne linije nemamo, kazao je David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije.

Dakle, svi se slažu - potrebno je liniju učiti sezonskom i turističkom, napraviti do nje dobru cruising ponudu.

- Ako nije moguće to u Hrvatskoj zašto nije moguće da Slovenci iz Kopra ili Trsta, ili netko drugi, kaže Pavleka.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na naš su upit odgovorili da je linija uistinu planirana u dokumentima, ali da gradnjom autceste Split - Ploče i Pelješkog mosta, ekonomski interes takve linije u ovom trenutku nije opravdan. Za dvije godine, odnosno 2023. prestaje 10-godišnji veto na održavanje brodskih linija u od strane hrvatskih brodara - što znači da bi tek tada za ovu liniju ili neku drugu, interes mogli pokazati strani brodari.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!