19:04 / 15.09.2020.

Autor: Borko Brunović/T.V./Dnevnik/HRT

Povratak pripadnika posljednjeg kontingenta HV-a iz Afganistana

-

-

Foto: - / -

Večeras su se u domovinu iz mirovne misije u Afganistanu vratili pripadnici 12. kontingenta Hrvatske vojske.
Uz himnu i vojnički pozdrav hrvatski vojnici dvanaesti i posljednji put vratili su se iz Afganistana u domovinu.

- Ponosan i sretan. Ponosan što sam došao u Hrvatsku, što ću sad za pola sata krenuti u svoj rodni Sinj - da zagrlim svoju suprugu, da zagrelim svoju djecu, rekao je stožerni narednik Ivica Škalić.

- Naročito sam ponosan na sve pripadnike našeg kontingenta, zadnjeg kontingenta koji je bio tamo. Iz razloga što smo se međusobno jako dobro slagali - što je bilo veliko zajedništvo, kaže časnička namjesnica Graciela Špiljak.

Koje je bilo itekako potrebno da se prebrode svi izazovi, i sigurnosni i zdravstveni.

- Bili ste spremni i sposobni prilagoditi se i izvršiti zadaće koje su se nekada i dnevno mijenjale. Ja vam na tome čestitam, poručio je brigadir Ivica Matanović, zapovjednik 12. hrvatskog kontingenta u Afganistanu.

Uz čestitke, najzaslužniji vojnici dobili su i priznanja.

- Svima vama čestitam na izvrsno obavljenoj zadaći u misiji potpore miru, na iskazanom profesionalizmu, posvećenosti i odgovornosti, hrabrosti i vojničkom držanju, rekao je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera.

Povratkom se završava 17-godišnje hrvatsko sudjelovanje u jednoj od najdelikatnijih NATO-ovih misija u povijesti.

- Hrvatska će dalje ostati pouzdan i odgovoran partner našim saveznicima u NATO-u ali kroz neke druge aktivnosti, operacije i misije, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Na doprinosu u očuvanju mira vojnicima je zahvalio i vrhovni zapovjednik.

- Sudjelovanje će se nastaviti na neki drugi način. Negdje drugdje, negdje bliže ili tko zna gdje. Ali priči u Afganistanu je eto došao kraj. I na neki način mi je i drago zbog toga - i žao mi je zbog žrtve što smo imali prošle godine, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

U ratom opustošenom Afganistanu u misijama je sudjelovalo više od 5700 hrvatskih vojnika. Nažalost, jedan se kući nije vratio živ. U spomen na skupnika Josipa Briškog održana je minuta šutnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!