Spomenik Nikoli Tesli vraćen u Gospić

04.05.2021.

11:08

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/Studio 4/HRT/IMS

Povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić

Povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić

Foto: Studio 4 / HRT

Spomenik najvećem hrvatskom inovatoru Nikoli Tesli vraćen je i danas svečano predstavljen u Gospiću. Svečanost povratka spomenika, kao i predstavljanje novog Trga Nikole Tesle, uživo smo prenosili na Četvrtom programu HRT-a, kao i na našoj Facebook stranici HRT Vijesti:

Gospić je udaljen tek nekoliko kilometara od Smiljana, mjesta u kojem se Nikola Tesla rodio. U Gospiću se Tesla školovao, stjecao svoja prva znanja i iskustva, a u ovaj kraj tijekom cijeloga svog života u mislima i brojnim tekstovima se uvijek iznova vraćao.

Poseban program kakvoga zaslužuje veliki znanstvenik održan je u Gospiću u režiji Krešimira Dolenčića. Nakon gotovo 30 godina od devastacije spomenik je doživio svoj veliki povratak. Smješten je na istoimenom trgu Nikole Tesle, a koncepcijski bi trebao održavati život, rad i osobnost velikog znanstvenika. Prema mišljenju struke, nova je lokacija - prigodna.

- Ja sam u stvari htio zadržati stabla, iskoristit taj protok ljudi u gradskom životu, a i smjestiti spomenik Nikoli Tesli da bude na nekom primjerenom mjestu. Možda on je malo povučen, ali mislim da se dobro uklopio, rekao je Timotej Kritovac, autor i projektant trga Nikola Tesla.

- Ovo je prvi put da smo mi izgradili i posvetili trg, novi prostor Nikoli Tesli upravo ono što je poruka ove svečanosti danas i izgradnje trga to je okrenutost ka budućnosti, rekla je Tatjana Kolak, ravnateljica muzeja Gospić. 

Ovim činom Gospić se još jednom odužio velikom znanstveniku, odao mu dužno priznanje. Impozantni spomenik visok je oko tri metra, težak tonu i 200 kilograma. Izrađen je u čistoj bronci.

Ministarstvo kulture osiguralo je sredstva za ponovni odljev Kršinićeva brončanog spomenika, a grad je uložio više od dva milijuna kuna u uređenje trga.

- Sjetili smo se zapisa o njegovom školovanju, o gimnaziji koju je pohađao. Sjetili smo se svih onih uspomena o kojima smo čitali i slušali, o tome kako se iz jednog tako malog mjesta može krenuti na jedan tako dalek i tako veliki put. Povratak ovog spomenika koji je bio devastiran čini nas danas posebno ponosnima jer svjedočimo još jednom pobjedi kulture i civilizacijskim razinama uljuđenosti, jer uvijek ćemo se protiviti svakom rušenju i vazda zagovarati obnovu i povratak života, kazala je u povodu svečanosti Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

- Mislim da je ovaj današnji program na najljepši način zaokružio taj njegov jedinstveni život i uz intervencije umjetnika i znanstvenika poslao još jednom poruku koliko je Tesla zadužio cijeli svijet, a onda naravnmo i nas u Hrvatskoj koji smo na njega toliko ponosni, dodala je.

Iako se godinama stvarao dojam da Gospićani ne žele natrag Teslu jer je srpske nacionalnosti, građani to opovrgavaju. Ponosni su na njega.

- Ovo je sigurno sretan dan za Gospić, tko je čitao knjigu Tesla iznad vremena zna o čemu pričam, sigurno idol svim kreativcima, ljudima slobodnog duha i kozmopolitima, rekao je Marinko.

Prije početka službenog programa dogodio se incident - ličko-senjski župan Darko Milinović prozvao je ministricu i gradonačelnika Karla Starčevića jer ga nisu uvrstili u službeni protokol kao domaćina, pa je program gledao - sa strane.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!