13:59 / 03.05.2020.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/HRT

Povratak u školu djece s posebnim potrebama

-

-

Foto: - / -

Zaslon računala teško može zamijeniti bliski kontakt - kad osluškujete potrebe djeteta. Ali kako će se poštovati stroge mjere opreza, pitaju se svi.
Od sljedećeg tjedna, uz učenike nižih razreda u školske klupe trebali bi se vratiti i učenici s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Istražili smo kako se učenici s teškoćama, njihovi roditelji, učitelji i pomoćnici u nastavi snalaze u nastavi na daljinu i mogu li se prilagoditi strogim mjerama zaštite koje su predviđene u učionicama.

Profesorica Jasna Romich Jurički i njezin učenik Irjan uživo se nisu vidjeli - mjesec dana. Svaki dan, uz pomoć roditelja, uče - na daljinu, no zaslon računala teško može zamijeniti bliski kontakt - kad osluškujete potrebe djeteta i odmah možete reagirati.

Pomoćnica u nastavi i predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Iva Tadić, uz dopuštenje roditelja, sa svojim se učenikom vidi svaki dan. Bez njezine podrške, uz sve materijale koji dobije kaže Tadić - njezin učenik ne bi mogao sam riješiti zadatke.

Učenicima oštećena sluha od početka nastave na daljinu i Škole na Trećem pomažu tumači znakovnog jezika. Čine to preko Facebook stranice Hrvatskog društva prevoditelja znakovnog jezika u isto vrijeme kad se nastava i održava. "Doma smo, uz televizor, pratimo nastavu, sadržaj na ekranu i prevodimo", kaže prevoditeljica Dorijana Kavčić.

U razredima, nastavni program prilagođen je svakom učeniku s teškoćama. No za svima novu rutinu - fizičku distancu i nastavu na daljinu - učenike je trebalo posebno pripremiti. Najteže je, kaže pedagoginja Vanja Marković - raditi s učenicima koji nemaju informatičku opremu kod kuće i koji su fizički jako udaljeni.

Prema uputama epidemiologa, u školske klupe mogu se uskoro vratiti i učenici s teškoćama s pomoćnicima u nastavi. No, kako će poštovati stroge mjere opreza, pitaju se svi. Naime, kod učenika s teškoćama adaptacijski period na bilo kakvu promjenu je puno duži nego kod učenika u redovnim razredima, upozorava profesorica Jasna Romich Jurički.

- Kako ćete vi objasniti djetetu da mora dezinficirati potplate, da mora prati ruke svako malo, da te ne smije grliti, da ti ne smije prići, da ne smije zagrlit nekog svog prijatelja?, pita predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Iva Tadić.

Očekuju zato da će većina roditelja pronaći način da, ako idu na posao, njihovi školarci s teškoćama, ostanu doma jer su tamo zasad- najsigurniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!