15:57 / 09.05.2019.

Autor: Franka Jović Tonkli/E.L.S./HRT

Povratak u svijet, pa ravno na tržište

-

-

Foto: - / -

Golem je ovo iskorak. Neki momci imaju i desetljeća ovisničkoga staža, a sada su spremni za onaj radni.
Završen je projekt Aktivacije i osnaživanja liječenih ovisnika za tržište rada kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa obrazovanja. Čak 65 korisnika prošlo je kroz program stručnog osposobljavanja, od toga ih je pedesetak dobilo potvrde s kojima mogu, nakon završetka terapije, na posao.

Zahvaljujući obuci i europskom projektu vrijednom čak milijun kuna, liječeni su ovisnici postali picamajstori, pomoćni kuhari i monteri suhe gradnje.

- Nije dovoljno samo izliječiti ovisnika od njegovog bazičnog problema što i jest ovisnost nego pomoći mu da se uključi u društvo, da sad takav izliječen ne ostane socijalno isključen - kaže Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret.

Golem je ovo iskorak. Neki momci imaju i desetljeća ovisničkoga staža, a sada su spremni za onaj radni.

Nisu samo naučili kuhati i graditi, već i pisati životopis te razgovarati s poslodavcem.

- Povratak u svijet, pa ravno na tržište je šokantan. Vrlo često, ako nisu dobro pripremljeni, vrlo brzo se zagube. Imaju probleme stanovanja, prihoda, financija, sve im se obruši - napomenula je Mariza Javor, rukovoditeljica Odsjeka profesionalnog usmjeravanja i obrazovanja HZZ, Split.

Baš zato i jesu birana zanimanja koja su u Hrvatskoj tražena. Lijepa je vijest da dečke iz naše priče posao, po završetku terapije, već čeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!