16:16 / 15.10.2019.

Autor: HRT

Povratak života u centre gradova, po uzoru i na Amsterdam

-

-

Foto: - / -

Kako se dosjetiti trendu odumiranja središta grada - zajedno nastoje Varaždin i Čakovec te Fakultet organizacije i informatike, hrvatski partneri Manchesteru, Ateni, Villniusu i Amsterdamu.
Kako vratiti život u gradska središta, problem je s kojim se već godinama suočavaju europski gradovi. Varaždin je partner na višegodišnjem europskom projektu koji nastoji riještiti ovaj problem. Riječ je o projektu ABCities koji uključuje partnere iz četiri zemlje. U tijeku je trodnevni transnacionalni sastanak projektnih partnera u varaždinskoj gradskoj vijećnici.

Kako se dosjetiti europskom trendu odumiranja središta grada - zajedničkim snagama nastoje Varaždin i Čakovec te Fakultet organizacije i informatike, hrvatski partneri Manchesteru, Ateni, Villniusu i Amsterdamu.

- Nastojimo pronaći urbane kolektive i poduzetničke kolektive. Počinjemo s kolektivnim poduzetništvom jer želimo vidjeti kako gradska središta mogu koristiti kolektive za činiti stvari zajedno, naučiti jedni druge te svi skupa poboljšati ulice i sve susjedne prostore, kaže voditeljica projekta Patricia Van Hamert s Amsterdamskog sveučilišta.

- Tema projekta je odlična, radi se o revitalizaciji gradskih jezgri i zapravo na onom što je nama najvažnije, a to je poticanje malog i srednjeg poduzetništva kroz jedan sasvim novi oblik poduzetništva, a to je kolektivno poduzetništvo, izjavila je varaždinska dogradonačelnica Sandra Malenica.

Od suvremenih poduzetničkih formi poput digitalnih nomada do onih tradicionalnih vezanih u prostor, zaživjet će rezultati zajedničke europske studije.

- Mi smo takvu analizu napravili, predložili smo nekakvih 29 aktivnosti, akcija. A sada, nakon ove prve faze je došla faza implementacije. Za sve to skupa smo odabrali neke studije slučajeva, a to su više manje nekakvi prostori koji su u Varaždinu i Čakovcu poznati kao sporni prostori koji još uvijek traže nekakvu svoju konačnu namjenu, kaže sunositelj projekta FOI Varaždin Vjeran Strahonja.

- Nama je svima cilj da te naše centre u koje je mnogo novaca uloženo u razvoj privatne infrastrukture, da ih ponovno oživimo, da ponovno postanu središta gradova. Ali ne tako da se to dirigira sa nekavih - iz javne uprave, nego da u tome sudjeluju svi građani, ono što je najvažnije poduzetnici koji imaju neposredne koristi od dolaska ljudi u središte grada, rekao je pročelnik za međunarodne poslove Grada Čakovca David Vugrinec. Projekt koji je počeo 2018. godine, a trajat će do svibnja 2022. težak je više od milijun i pol eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!