Povučen optužni prijedlog protiv Peović za kršenje izborne šutnje

03.04.2023.

13:35

Autor: Hina/HRT/D.M.

Katarina Peović

Katarina Peović

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zagrebačko Općinsko kazneno državno odvjetništvo povuklo je optužni prijedlog protiv saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović, koja je Prekršajnom sudu prijavljena zbog kršenja izborne šutnje na izborima za Europski parlament 2019. godine.

Ne navodeći identitet, iz zagrebačkog tužiteljstva su objavili da su povukli optužni prijedlog koji je DIP-u anonimno podnesen protiv Peović zbog sumnje da je kao kandidat na europskim izborima povrijedila izbornu šutnju. Ta je prijava proslijeđena DORH-u, a njom se Peović teretilo za kršenje Zakona o izboru članova u Europski parlament, po kojem novčanom kaznom od 10 do 30 tisuća kuna kažnjava izborni kandidat za povredu izborne šutnje.

- Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo je predmet nadzora i utvrdilo da u konkretnom slučaju nisu ostvarena obilježja navedenog prekršaja, ističu iz tužiteljstva.

Optužni prijedlog protiv zastupnice Peović zagrebačko podinut je krajem ožujka na temelju anonimne prijave da je 26. svibnja 2019., kada su se održavali europski izbori, na društvenim mrežama objavila fotografiju na kojoj u kutiju ubacuje glasački listić. U objavi je stajalo: "Danas sam bila na biralištu. Pozivam sve obespravljene da osim ulica iskoriste sva ostala raspoloživa sredstva, pa i alate kapitalističke tzv. demokracije u borbi za radnu većinu".

Iz DIP-a su nedavno objavili da su zbog kršenja izborne šutnje na istim izborima DORH-u prijavili 14 osoba, a ne samo Katarinu Peović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!