13:37 / 25.09.2019.

Autor: D.M./Hina

Povučen zahtjev za ovrhu dijela HND-ovih nekretnina

-

-

Foto: - / -

Stečajna upraviteljica U.T.T. Europe 92 Mirjana Zuzija ističe da vjeruje u brzo namirenje iz kredita koji podiže HND.
Upraviteljica stečajne mase U.T.T. Europe 92, koja je dobila spor protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), izvijestila je Trgovački sud da je povučen zahtjev za ovrhu nekretnina Novinarskog doma kako bi HND mogao upisati založno pravo za kredit za plaćanje dosuđenog iznosa.

Pravomoćnom presudom iz lipnja prošle godine, nakon 25-godišnjeg spora zbog najma i preuređenja prostora u Novinarskom domu, HND-u je naloženo da stečajnoj masi iza tvrtke U.T.T. Europa 92 isplati 126.616 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama koje teku od 1993. kad je ta tvrtka podigla tužbu. Budući da zatezne kamate još nisu bile izračunate, HND je tada procjenjivao da će ukupni iznos koji će morati platiti biti veći od 320.000 eura, odnosno 2,5 milijuna kuna.

Stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija u podnesku ističe da vjeruje u brzo namirenje iz kredita koji podiže HND. ''Sama visina tražbine u ovom trenutku nije točno utvrđena, ali grubom kalkulacijom zaključili smo da se radi o iznosu većem od 3,200.000 kuna'', ističe se u podnesku.

HND tvrdi da je žrtva pljačke koja traje 25 godina

Vodstvo HND-a posljednji se put oglasilo o tom sporu u kolovozu ocijenivši kako je HND ''žrtva pljačke koja se odvija posljednjih 25 godina'', a kulminirala je gubitkom sudskog spora i presudom na temelju krivotvorenih dokumenata.
Ocijenivši to pokušajem otimanja imovine, vodstvo HND-a je podsjetilo da je taj spor počeo još u srpnju 1990. kada je bio potpisan ugovor o zakupu prostora u Novinarskom domu s trojicom povratnika iz Njemačke koji su prezentirali plan preuređenja prostora u atraktivni ugostiteljski objekt.

No, nakon što nisu završili radove niti plaćali zakupninu, HND je tim poduzetnicima 1993. otkazao ugovor i sudskim putem ih deložirao, a oni su pokrenuli spor potražujući naknadu štete na ime, kako u HND-u ističu, njihovih tobožnjih investicija. Čelnici Novinarskog društva tada su istaknuli kako su došli do dokaza da su jedan od računa na kojima se temeljila presuda te priloženi arhitektonski projekt krivotvoreni. Predstavnici Novinarskog društva kazali su da je HND odmah nakon saznanja za krivotvorine podnio kaznenu prijavu DORH-u , ističući da tvrtka poduzetnika koja je dobila spor nema čak ni svoj OIB.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!