11:13 / 12.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Povučena izjava koja bi članove HDZ-a stavila iznad zakona

-

-

Foto: - / -

U izjavi o povjerljivosti navodno je stajalo da će članovi HDZ-a morati kontaktirati stranku prije nego daju izjavu o stranci, policiji i sudu.
Predsjednik HDZ-ova Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo i posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izjavio je da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti, te da ona ne odražava stav stranke, a članovima je poslana zbog "interne neusklađenosti".

HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti, kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o stranci bez odobrenja stranke. Među ostalim, potpisom se obvezuju da podatke neće otkrivati ni pred sudom, što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku.

Odgovornost za tako sročenu izjavu preuzela je tvrtka koju je HDZ angažirao, Apicura business Intelligence, koja je najavila da će je izmijeniti.

Kopal je u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a rekao da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice te izjave te da ni u kojoj rečenici niti izričaju ne odražava mišljenje i stav te stranke.

- Ta izjava se smatra ništavnom i ništetnom, članstvo ni po kojoj osnovi nema obveze prema toj izjavi. Sastavila ju je tvrtka koja je potpisala ugovor da nas suportira i prati u procesu usklađivanja s europskom direktivom i svim relevantnim propisima u vezi zaštite podataka. Bit će sastavljena nova izjava, rekao je Kopal.

Upitan kako je moguće da je izjava već upućena članstvu, Kopal je ustvrdio kako je razlog tome "interna nekoordinacija", a što se tiče odgovornosti za taj gaf poručio je da će se to interno riješiti.

Nitko iz vrha HDZ-a nije pročitao spornu izjavu

- Na nižim razinama se dogodila nekoordinacija", kazao je te izrazio žaljenje što je do toga došlo. "Mi ćemo to popraviti i ispraviti, dodao je.

Na pitanje kako to da nitko iz vrha stranke nije pročitao spornu izjavu prije nego što je poslana članovima, Kopal je ustvrdio da "ako bi vodstvo stranke moralo pročitati svaki papir koji planiramo poslati i obavijestiti, onda bi doveli u problem i vodstvo stranke".

Ustvrdio je  da nitko iz HDZ-a nije sudjelovao u pisanju izjave, a što se tiče daljnje suradnje s tvrtkom Apicura business Intelligence kazao je da su moguće razne konzekvence.

- Moguće su razne konzekvence, poput prekida ugovora, no sad smo tražili hitne promjene i zanima nas prijedlog izjave koja bi zaista odražavala stav i mišljenje HDZ-a i bila u skladu s direktivom, istaknuo je Kopal.

Apicura business Intelligence je izabrana jer ima određene reference za tom području i dosta certifikata o informacijskoj sigurnosti. Pomažu tvrtkama da se usklade s Općom uredbom o regulaciji zaštite podataka (GDPR).

Dodao je kako su u tvrtki izrazili žaljenje što je s njihove strane došlo do previda. Naprosto su primijenili korporativna pravila na demokratske uzuse, a to je neprihvatljivo, naglasio je Kopal.


Capelli: Radi se o grešci

Izjavu o povjerljivosti komentirali su i neki od članova stranke i kazali da će ona biti promijenjena. Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi s HDZ-ovom Izjavom o povjerljivosti, da se radi o grešci te da će se ona ispraviti. Istaknuo je i da mu se ne sviđa izjava Tajanija te da mu je Hrvatska jasno rekla što o tome misli.

Tolušić: Nisam potpisao Izjavu o povjerljivosti

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da nije potpisao Izjavu o povjerljivosti koja je poslana članovima HDZ-a.

- Tvrtka koja je radila Izjavu ispričala se i to će ispraviti. Ne vidim u čemu je tu problem. Ako je bila grešaka, one će biti ispravljene.

Što se tiče pitanja bi li Hrvatska trebala inzistirati na Tajanijevoj ostavci na mjesto predsjednika Europskog parlamenta, Tolušić kaže "da je premijer na tu temu sve rekao", dodajući da se radilo o neprimjerenoj izjavi koja nikada nije trebala biti izrečena.

Na upit ima li kakvih informacija o izvidima vezano uz njegove lažne fotografije, novinare je uputio na Uskok i DORH.  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!