16:52 / 07.05.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Povučeno 3600 t opasne hrane; u Hrvatskoj ništa nije pronađeno

Screenshot Europol

Screenshot Europol

Foto: - / -

Trulo meso, kemijski obojena tuna i lažno mlijeko u prahu za bebe samo su neki od proizvoda koje je Europol nedavno uklonio s europskog tržišta.
Europski policijski ured (Europol) u četiri je mjeseca zaplijenio više od 3620 tona i devet milijuna litara opasne hrane i pića te zbog toga uhitio 749 ljudi, priopćeno je iz te organizacije. 

Europol je u akciji OPSON 7 koju provodi s Interpolom, u razdoblju od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka ove godine izvršio više od 41 tisuće provjera na prodajnim mjestima, u morskim i zračnim lukama i na proizvodnim lokacijama u 67 država.

Zaplijenjeno je gotovo 3620 tona i više od 9,7 milijuna litara prehrambrenih proizvoda, stoji u priopćenju Europola. To je manja količina u odnosu na prošlogodišnju akciju kad je zaplijenjeno 9800 tona i 26,4 milijuna litara. Riječ je o potencijalno štetnoj hrani i napicima, od svakodnevnih proizvoda poput alkohola, mineralne vode, začina, morskih plodova i maslinovog ulja, do luksuznih jela poput kavijara. 

Ove godine je u akciji sudjelovala 67 država, među njima i Hrvatska, stoji na stranicama Europola. U mnogim državama obuhvaćenima istragom slučaj još nije zatvoren. 

Konačni izvještaj o rezultatima operacije bit će objavljen idućih mjeseci. 

Operacija Opson, što na starogrčkom znači "hrana", od 2011. se provodi svake godine, a u njoj svaki put sudjeluje sve više država. Europolu i Interpolu pri provjerama pomažu carinske službe, policija i državna prehrambena regulatorna tijela, kao i partneri iz privatnog sektora. 

Europol je agencija EU-a koja pomaže nacionalnim tijelima u provedbi zakona i borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma. Osnovana je 1999. godine, sjedište joj je u Haagu i broji više od 900 zaposlenih. 
Screenshot Europol

Screenshot Europol

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!