Povukla se voda iz poplavljenog vrgoračkog polja Bunine

26.05.2023.

12:25

Autor: HRT/D.M./Hina

 Fotografije iz zraka poplavljenih polja na vrgoračkom području

Fotografije iz zraka poplavljenih polja na vrgoračkom području

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

 Poplavljena voda iz vrgoračkog polja Bunina povukla se odjednom, za jedan dan, dok su Jezero i Rastok i u petak pod vodom, iako je vodostaj pao za oko 1,2 metra.

Vinski i Vrgorski most od jutros su prohodni za sva vozila, što znači da bi ovaj vikend moglo biti nešto berbe jagoda u Rastoku na predjelu Vršci. Vinogradi i nasadi jagoda u Bunini nisu pretrpjeli veliku štetu, ali u polju Jezero vinogradari su u ozbiljnim problemima s oboljenjima lista vinove loze.

Za naglo povlačenja vode iz Bunine, najmanjeg vrgoračkog polja, očigledno je zaslužna podzemna rijeka Betina koja je povukla vodu u korito, koje se nalazi 26 metara ispod razine mora i centralni je regulator protoka svih voda od Imotske krajine prema moru u pravcu Baćinskih jezera.

No, kako smatraju mještani sela Kokorići gdje se nalazi ponor rijeke Betine, poplave i naglo upijanje vode su poremećaji u tokovima podzemnih voda do kojih je došlo nakon miniranja tijekom izgradnje autoceste koja prolazi kroz samo polje Bunina, u kojem se nalazi vijadukt Kotezi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!