Požar etno kuće u Varaždinskim Toplicama podmetnut

17.03.2023.

12:04

Autor: Ivica Grudiček/M.M./HRT

U Varaždinskim Toplicama - izgorjela etno kuća

U Varaždinskim Toplicama - izgorjela etno kuća

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Protupožarni inspektor napravio je očevid kojim je utvrđeno da je uzrok požara na zgradi Zavičajnog muzeja u Varaždinskim Toplicama, otvoreni plamen nepoznatog izvora.

Policija provodi kriminalističko istraživanje protiv nepoznatog počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela dovođenje u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Galerija
U Varaždinskim Toplicama - izgorjela etno kuća, Foto: Ivica Grudiček/HRT
U Varaždinskim Toplicama - izgorjela etno kuća, Foto: Ivica Grudiček/HRT

Brojni su Topličanci jučer u nevjerici gledali kako plameni jezici gutaju njihovu "etno hižu" staru 220 godina. Dok su mnogi požar snimali, vatrogasce je pozvao trinaestogodišnji dječak.

Mnogi su požar snimali, a vatrogasce je pozvao 13-godišnjak


- Samu dojavu je napravila naša vatrogasna mladež koju obučavamo da kad vide tako nešto odmah prijave. Mi smo u dvije i pol minute izašli na samu intervenciju od dojave, kaže zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić.

Slamnati je krov potpuno izgorio kao i dio tkalačkog stana. Ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović u nevjerici utvrđuje štetu. Tragedija je velika, kaže - jer se radio o originalnoj tradicijskoj kući iz 1801., koja je restaurirana velikim novcem i zaštićena je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara RH.

Iz Grada obećaju - hižicu ćemo brzo obnoviti


Iz Grada obećaju - našu ćemo hižicu obnoviti. Gradonačelnica Dragica Ratković kaže kako imaju potporu Ministarstva kulture i Županije. Sigurna je, dodaje da će se kuća uskoro vratiti u prvobitno stanje.

Sreća u nesreći je da je vrijedna zbirka koja se ondje čuvala - na sigurnome, u drugoj kući. I to zato jer muzej završava projekt opsežne etnografske restauracije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!